Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
90 min.
Całkowity czas:
160 min.

Wyjątkowy przepis na soczystą pieczeń nadziewaną suszonymi śliwkami. Niezwykłego aromatu dodaje śliwowica! Najlepiej smakuje z kluskami śląskimi.

Składniki:

  • 1,5 kg schabu bez kości
  • 400 g suszonych śliwek kalifornijskich
  • 150 ml śliwowicy
  • 1 łyżka majeranku
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1Suszone śliwki namoczyć w śliwowicy, odstawić na 30 minut.

2Mięso opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Długim nożem naciąć mięso wzdłuż dłuższego boku tak, aby powstała kieszeń. Natrzeć majerankiem, solą i pieprzem, wstawić na godzinę do lodówki.

3Piekarnik nagrzać do 190 stopni C.

4Owoce odsączyć, śliwowicę zachować. 3/4 śliwek włożyć w kieszeń w mięsie. Zabezpieczyć wykałaczkami.

5Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć schab ze wszystkich stron. Przełożyć do brytfanny. Obłożyć pozostałymi śliwkami i polać śliwowicą.

6Piec przez 1,5 godziny, od czasu do czasu polewając wyciekającymi sokami.

Porcja dla:

8 osób