10 min.
90 min.
160 min.
Wyjątkowy przepis na soczystą pieczeń nadziewaną suszonymi śliwkami. Niezwykłego aromatu dodaje śliwowica! Najlepiej smakuje z kluskami śląskimi.
Składniki:
- 1,5 kg schabu bez kości
- 400 g suszonych śliwek kalifornijskich
- 150 ml śliwowicy
- 1 łyżka majeranku
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1Suszone śliwki namoczyć w śliwowicy, odstawić na 30 minut.
2Mięso opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Długim nożem naciąć mięso wzdłuż dłuższego boku tak, aby powstała kieszeń. Natrzeć majerankiem, solą i pieprzem, wstawić na godzinę do lodówki.
3Piekarnik nagrzać do 190 stopni C.
4Owoce odsączyć, śliwowicę zachować. 3/4 śliwek włożyć w kieszeń w mięsie. Zabezpieczyć wykałaczkami.
5Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć schab ze wszystkich stron. Przełożyć do brytfanny. Obłożyć pozostałymi śliwkami i polać śliwowicą.
6Piec przez 1,5 godziny, od czasu do czasu polewając wyciekającymi sokami.
Porcja dla:
8 osób