15 min.
150 min.
165 min.
Jedno z moich ulubionych dań kuchni włoskiej. Kawałki mięsa duszone w aromatycznym sosie z czerwonego wina z dodatkiem marchewki i groszku. Doskonałe na kolację we dwoje.
Składniki:
- 1 kg wołowego rostbefu
- 30 g masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 szklanki (500 ml) czerwonego wytrawnego wina
- 1 szklanka (250 ml) bulionu wołowego
- 1 szklanka wody
- 400 g cebuli dymki
- 1 łyżka oliwy
Przygotowanie:
1Cebulę oczyścić, pokroić i w dużym rondlu usmażyć na oliwie. Przełożyć na talerz.
2Mięso pokroić w trzycentymetrowe kostki, wrzucić do rondla i przyrumienić ze wszystkich stron na dużym ogniu. Przełożyć na talerz.
3W tym samym rondlu rozpuścić masło, dodać mąkę i mieszać aż mikstura zgęstnieje.
4Stopniowo dolewać wino, bulion i wodę, cały czas mieszając, do momentu aż sos się zagotuje i zgęstnieje.
5Do garnka ponownie włożyć mięso i dodać wyciśnięty czosnek, tymianek i liście laurowe.
6Gotować na wolnym ogniu pod przykrywką przez 90 minut.
7Seler i marchewkę pokroić w talarki i dodać do mięsa razem z przysmażoną wcześniej cebulą.
8Gotować razem przez około 30 minut.
9Na końcu dodać mrożony groszek i już bez przykrycia gotować aż groszek będzie miękki.
10Przed podaniem posypać posiekaną świeżą natką pietruszki.
Porcja dla:
4 osób