Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
150 min.
Całkowity czas:
165 min.

Jedno z moich ulubionych dań kuchni włoskiej. Kawałki mięsa duszone w aromatycznym sosie z czerwonego wina z dodatkiem marchewki i groszku. Doskonałe na kolację we dwoje.

Składniki:

  • 1 kg wołowego rostbefu
  • 30 g masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 szklanki (500 ml) czerwonego wytrawnego wina
  • 1 szklanka (250 ml) bulionu wołowego
  • 1 szklanka wody
  • 400 g cebuli dymki
  • 1 łyżka oliwy

Przygotowanie:

1Cebulę oczyścić, pokroić i w dużym rondlu usmażyć na oliwie. Przełożyć na talerz.

2Mięso pokroić w trzycentymetrowe kostki, wrzucić do rondla i przyrumienić ze wszystkich stron na dużym ogniu. Przełożyć na talerz.

3W tym samym rondlu rozpuścić masło, dodać mąkę i mieszać aż mikstura zgęstnieje.

4Stopniowo dolewać wino, bulion i wodę, cały czas mieszając, do momentu aż sos się zagotuje i zgęstnieje.

5Do garnka ponownie włożyć mięso i dodać wyciśnięty czosnek, tymianek i liście laurowe.

6Gotować na wolnym ogniu pod przykrywką przez 90 minut.

7Seler i marchewkę pokroić w talarki i dodać do mięsa razem z przysmażoną wcześniej cebulą.

8Gotować razem przez około 30 minut.

9Na końcu dodać mrożony groszek i już bez przykrycia gotować aż groszek będzie miękki.

10Przed podaniem posypać posiekaną świeżą natką pietruszki.

Porcja dla:

4 osób