Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
60 min.

Egzotyczna potrawka z indyka inspirowana kuchnią azjatycką. Indyk w pikantnej marynacie, podsmażony z cebulą i papryką, z dodatkiem brzoskwini i ananasa. Podawać koniecznie na ryżu!

Składniki:

  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu chili
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 500 g piersi z indyka, pokrojonej w kostkę
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
  • 1 duża cebula, posiekana

Przygotowanie:

1W miseczce wymieszać sos sojowy z chili i pieprzem. Dodać kawałki indyka i wymieszać, aby mięso dobrze pokryło się marynatą. Odstawić do lodówki na 30 minut.

2Na dużej patelni albo woku rozgrzać olej i wrzucić indyka, podsmażyć ze wszystkich stron, cały czas mieszając. Dodać cebulę i paprykę, smażyć przez 2 minuty.

3W szklance gorącej wody rozpuścić kostkę rosołową. Odstawić do przestygnięcia, a nastepnie wymieszać z łyżką mąki ziemniaczanej na gładko. Dodać chińską przyprawę i wymieszać.

4Na patelnię dodać brzoskwinie i ananasy, zalać bulionem i gotować na dużym ogniu przez 2-3 minuty. Podawać na ryżu, posypane pietruszką.

Porcja dla:

4 osób