15 min.
15 min.
60 min.
Egzotyczna potrawka z indyka inspirowana kuchnią azjatycką. Indyk w pikantnej marynacie, podsmażony z cebulą i papryką, z dodatkiem brzoskwini i ananasa. Podawać koniecznie na ryżu!
Składniki:
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka sosu chili
- 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- 500 g piersi z indyka, pokrojonej w kostkę
- 3 łyżki oleju roślinnego
- 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
- 1 duża cebula, posiekana
Przygotowanie:
1W miseczce wymieszać sos sojowy z chili i pieprzem. Dodać kawałki indyka i wymieszać, aby mięso dobrze pokryło się marynatą. Odstawić do lodówki na 30 minut.
2Na dużej patelni albo woku rozgrzać olej i wrzucić indyka, podsmażyć ze wszystkich stron, cały czas mieszając. Dodać cebulę i paprykę, smażyć przez 2 minuty.
3W szklance gorącej wody rozpuścić kostkę rosołową. Odstawić do przestygnięcia, a nastepnie wymieszać z łyżką mąki ziemniaczanej na gładko. Dodać chińską przyprawę i wymieszać.
4Na patelnię dodać brzoskwinie i ananasy, zalać bulionem i gotować na dużym ogniu przez 2-3 minuty. Podawać na ryżu, posypane pietruszką.
Porcja dla:
4 osób