Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
10 min.
Całkowity czas:
20 min.

Sos czosnkowy dla prawdziwych miłośników czosnku! Doskonale pasuje do mięsa, np. karkówki, ryby i do żeberek. Można go używać jako marynatę albo polewać nim mięso w czasie grillowania.

Składniki:

  • 1/2 szklanki masła
  • 1/4 szklanki czosnku rozgniecionego przez praskę
  • 1/4 szklanki soku z cytryny
  • 1/4 szklanki sosu sojowego
  • czarny pieprz do smaku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne (opcjonalnie)

Przygotowanie:

1W rondelku na niedużym ogniu stopić masło. Dodać czosnek i smażyć, aż zmięknie i się zrumieni – ok. 5 minut.

2Dodać sos sojowy i sok z cytryny. Doprawić czarnym pieprzem i pieprzem kajeńskim. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu przez 5 minut.

3Marynować w sosie mięso lub ryby, albo polewać nim mięso (lub ryby) w czasie grillowania.

Porcja dla:

10 osób