Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
10 min.
10 min.
Całkowity czas:
20 min.
20 min.
Sos czosnkowy dla prawdziwych miłośników czosnku! Doskonale pasuje do mięsa, np. karkówki, ryby i do żeberek. Można go używać jako marynatę albo polewać nim mięso w czasie grillowania.
Składniki:
- 1/2 szklanki masła
- 1/4 szklanki czosnku rozgniecionego przez praskę
- 1/4 szklanki soku z cytryny
- 1/4 szklanki sosu sojowego
- czarny pieprz do smaku
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne (opcjonalnie)
Przygotowanie:
1W rondelku na niedużym ogniu stopić masło. Dodać czosnek i smażyć, aż zmięknie i się zrumieni – ok. 5 minut.
2Dodać sos sojowy i sok z cytryny. Doprawić czarnym pieprzem i pieprzem kajeńskim. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu przez 5 minut.
3Marynować w sosie mięso lub ryby, albo polewać nim mięso (lub ryby) w czasie grillowania.
Porcja dla:
10 osób