Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
70 min.
70 min.
Całkowity czas:
85 min.
85 min.
Najsmaczniejsze nie są wcale potrawy wyszukane czy czasochłonne. Na przykład to łatwe do przyrządzenia, rozgrzewające i zdrowe danie jest pyszne, choć przygotowuje się je szybko i z prostych składników.
Składniki:
- 2 cebule, każda pokrojona na 6 klinów
- 3 marchewki pokrojone na kawałki
- 3 łodygi selera naciowego pokrojone na kawałki
- 400 g batatów lub brukwi, pokrojonych na kawałki
- 1 l gorącego bulionu warzywnego, najlepiej domowej roboty
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Wrzucić cebulę, marchewkę, seler naciowy i bataty (lub brukiew) do dużego żaroodpornego rondla. Wlać wywar i doprowadzić do wrzenia.
2Dodać czosnek, pory, pęczak, szałwię oraz przyprawy, wymieszać. Przykryć rondel i wstawić na godzinę do piekarnika, aż warzywa zmiękną, a kasza będzie ugotowana.
3Posypać natką pietruszki i podawać. Doskonałym dodatkiem do takiej zapiekanki są grube pajdy chleba.
Porcja dla:
4 osób