Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
70 min.
Całkowity czas:
85 min.

Najsmaczniejsze nie są wcale potrawy wyszukane czy czasochłonne. Na przykład to łatwe do przyrządzenia, rozgrzewające i zdrowe danie jest pyszne, choć przygotowuje się je szybko i z prostych składników.

Składniki:

  • 2 cebule, każda pokrojona na 6 klinów
  • 3 marchewki pokrojone na kawałki
  • 3 łodygi selera naciowego pokrojone na kawałki
  • 400 g batatów lub brukwi, pokrojonych na kawałki
  • 1 l gorącego bulionu warzywnego, najlepiej domowej roboty

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Wrzucić cebulę, marchewkę, seler naciowy i bataty (lub brukiew) do dużego żaroodpornego rondla. Wlać wywar i doprowadzić do wrzenia.

2Dodać czosnek, pory, pęczak, szałwię oraz przyprawy, wymieszać. Przykryć rondel i wstawić na godzinę do piekarnika, aż warzywa zmiękną, a kasza będzie ugotowana.

3Posypać natką pietruszki i podawać. Doskonałym dodatkiem do takiej zapiekanki są grube pajdy chleba.

Porcja dla:

4 osób