Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
20 min.
20 min.
Całkowity czas:
40 min.
40 min.
Smaczny to dodatek do obiadu lub jako zakąska podczas spotkań towarzyskich – zarówno zimową porą jak i przez cały rok.
Składniki:
- 1 średnia dynia
Przygotowanie:
1Dynię oczyścić, obrać ze skórki, wyjąć pestki, włókna i pokroić w kostkę.
2Składniki na zalewę dać do dość dużego garnka, zagotować i wrzucić do niej dynię. Gotować na małym ogniu ok. 10 minut. Wyłowić goździki.
3Do słoików wlać zalewę z dynią, zakręcić i pasteryzować ok. 10 minut.
4Pasteryzacja: słoiczki ustawić w dużym garnku na ściereczce, zalać wodą do 3/4 wysokości i gotować (na małym ogniu) od momentu wrzenia przez 10 minut.
Porcja dla:
6 osób