Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
40 min.

Smaczny to dodatek do obiadu lub jako zakąska podczas spotkań towarzyskich – zarówno zimową porą jak i przez cały rok.

Składniki:

  • 1 średnia dynia

Przygotowanie:

1Dynię oczyścić, obrać ze skórki, wyjąć pestki, włókna i pokroić w kostkę.

2Składniki na zalewę dać do dość dużego garnka, zagotować i wrzucić do niej dynię. Gotować na małym ogniu ok. 10 minut. Wyłowić goździki.

3Do słoików wlać zalewę z dynią, zakręcić i pasteryzować ok. 10 minut.

4Pasteryzacja: słoiczki ustawić w dużym garnku na ściereczce, zalać wodą do 3/4 wysokości i gotować (na małym ogniu) od momentu wrzenia przez 10 minut.

Porcja dla:

6 osób