20 min.
35 min.
175 min.
Prosty, szybki i tani chleb pszenny na drożdżach, który doskonale smakuje z każdym dodatkiem.
Składniki:
- 2 saszetki (po 7 g) suszonych drożdży
- 2,5 szklanki ciepłej wody
- 1/2 szklanki odtłuszczonego mleka w proszku
- 1/2 szklanki oleju roślinnego
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka soli
- 8,5 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka masła, stopionego
Przygotowanie:
1W dużej misce rozpuścić drożdże w 1/2 szklanki wody. Dodać pozostałą wodę, mleko, olej, cukier, sól i 3 szklanki mąki, miksować przez 3 minuty, aż ciasto będzie gładkie. Dodać pozostałą mąkę, aby powstało miękkie ciasto.
2Ciasto przełożyć na lekko oprószoną mąką powierzchnię i zagniatać przez 6-8 minut, aż będzie elastyczne. Przełożyć do natłuszczonej miski, obrócić, aby natłuścić całe ciasto. Przykryć wilgotną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.
3Ciasto ugnieść i podzielić na pół, uformować bochenki i włożyć do natłuszczonych foremek. Wierzch natłuścić, przykryć wilgotną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
4Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 stopni C. Piec przez 35 minut na złoty kolor. Chleby przełożyć na metalową kratkę do przestygnięcia. Posmarować stopionym masłem.
Porcja dla:
2 osób