Czas przygotowania:
60 min.
Czas gotowania:
70 min.
Całkowity czas:
310 min.

Smaczna przystawka, czyli galareta z kurczaka a’la zimne nóżki. Drobne kawałki kurczaka zastygnięte w galarecie z marchewką i natką pietruszki.

Składniki:

  • 1 cały kurczak (około 1,8 kg)
  • 2 marchewki
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 2,5 łyżki soli

Przygotowanie:

1Kurczaka umyć, włożyć do garnka z marchewką, zielem angielskim, liściem laurowym, solą i pieprzem. Zalać 3 litrami wody i gotować przez około godzinę, aż kurczak będzie miękki.

2Z wywaru wyjąć kurczaka, przestudzić. Ściągnąć skórę a mięso oddzielić od kości. Do wywaru wcisnąć czosnek, dodać żelatynę, ewentualnie doprawić jeszcze solą i pieprzem. Przecedzić przez sitko.

3Kurczaka pokroić w kawałeczki, marchewkę w plasterki. W salaterkach układać marchewkę, listki pietruszki i kawałki kurczaka. Zalać wywarem i odstawić do przestygnięcia. Następnie wstawić do lodówki aby galareta stężała. Podawać z cytryną lub kroplą octu.

Porcja dla:

10 osób