60 min.
70 min.
310 min.
Smaczna przystawka, czyli galareta z kurczaka a’la zimne nóżki. Drobne kawałki kurczaka zastygnięte w galarecie z marchewką i natką pietruszki.
Składniki:
- 1 cały kurczak (około 1,8 kg)
- 2 marchewki
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 2,5 łyżki soli
Przygotowanie:
1Kurczaka umyć, włożyć do garnka z marchewką, zielem angielskim, liściem laurowym, solą i pieprzem. Zalać 3 litrami wody i gotować przez około godzinę, aż kurczak będzie miękki.
2Z wywaru wyjąć kurczaka, przestudzić. Ściągnąć skórę a mięso oddzielić od kości. Do wywaru wcisnąć czosnek, dodać żelatynę, ewentualnie doprawić jeszcze solą i pieprzem. Przecedzić przez sitko.
3Kurczaka pokroić w kawałeczki, marchewkę w plasterki. W salaterkach układać marchewkę, listki pietruszki i kawałki kurczaka. Zalać wywarem i odstawić do przestygnięcia. Następnie wstawić do lodówki aby galareta stężała. Podawać z cytryną lub kroplą octu.
Porcja dla:
10 osób