Czas przygotowania:
30 min.
30 min.
Czas gotowania:
40 min.
40 min.
Całkowity czas:
70 min.
70 min.
Kiedy mamy nadmiar owoców, których świeżość szybko mija, najlepiej zrobić z nich przetwory, aby móc ich smakiem rozkoszować się podczas długich zimowych wieczorów.
Składniki:
- 1,5 kg dojrzałych czereśni bez pestek
- sok z jednej dużej cytryny
- 350 g cukru
- 5-6 słoiczków 0,33 l
Przygotowanie:
1Umyte, wydrylowane czereśnie przekładamy do rondla, zasypujemy cukrem i zostawiamy na kilka godzin aż puszczą sok.
2Czereśnie gotujemy na średnim ogniu z dodatkiem soku z cytryny, cały czas mieszając żeby się nie przypaliły. Gotujemy aż cukier się rozpuści i owoce zgęstnieją – około 20-30 minut.
3Gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy przez 10 minut.
Porcja dla:
6 osób