Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
70 min.

Kiedy mamy nadmiar owoców, których świeżość szybko mija, najlepiej zrobić z nich przetwory, aby móc ich smakiem rozkoszować się podczas długich zimowych wieczorów.

Składniki:

  • 1,5 kg dojrzałych czereśni bez pestek
  • sok z jednej dużej cytryny
  • 350 g cukru
  • 5-6 słoiczków 0,33 l

Przygotowanie:

1Umyte, wydrylowane czereśnie przekładamy do rondla, zasypujemy cukrem i zostawiamy na kilka godzin aż puszczą sok.

2Czereśnie gotujemy na średnim ogniu z dodatkiem soku z cytryny, cały czas mieszając żeby się nie przypaliły. Gotujemy aż cukier się rozpuści i owoce zgęstnieją – około 20-30 minut.

3Gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy przez 10 minut.

Porcja dla:

6 osób