Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
45 min.

Uwielbiam jagody, a w dodatku są takie dobre dla zdrowia! To ulubiony dżem mojej rodzinki. Co roku zbieramy jagody, dzieci pomagają przygotować dżem, a potem cieszą się jak szalone kiedy wyciągamy na śniadanie słoiki, które pomogły przygotować!

Składniki:

  • 1 kg umytych jagód
  • 550 g cukru
  • skórka i sok z 2 limonek

Przygotowanie:

1Do dużego garnka włożyć jagody, dodać cukier i sok oraz skórkę z limonki.

2Doprowadzić do wrzenia, delikatnie mieszając drewnianą łyżką, ale starając się nie pozgniatać jagód. Gotować na średnim ogniu przez 30 minut, często mieszając, bo dżem może przywierać do dna.

3Nałożyć łyżeczkę dżemu na zimny talerz: dżem jest gotowy jeśli się marszczy po naciśnięciu palcem.

4Nałożyć dżem do słoików (najpierw trzeba słoiki wygotować we wrzątku, aby je wysterylizować), wytrzeć brzegi do czysta i zamknąć szczelnie słoiki.

Porcja dla:

60 osób