Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
70 min.

Zaskakująco smaczne danie z kurzych podrobów – wątróbka, żołądki i serca duszone w śmietanie z dodatkiem grzybów.

Składniki:

  • 500 g żołądków drobiowych
  • 500 g serc drobiowych
  • 2 łyżki masła
  • 2 liście laurowe
  • 250 g pieczarek, pokrojonych w plasterki

Przygotowanie:

1Żołądki posiekać i dodać do garnka z łyżką masła. Smażyć przez kilka minut. Zalać wodą aby przykryła żołądki, przykryć garnek i gotować na wolnym ogniu przez 30 minut.

2Serca pokroić w plasterki i dodać do garnka. Nie mieszać. Dodać liście laurowe i sól, gotować przez kolejne 20 minut. Nie trzeba dolewać już wody, jeśli wytworzył się sos własny z podrobów.

3Na maśle podsmażyć cebulę na rumiano. Dodać pieczarki i wątróbkę, wymieszać.

4Po 50 minutach duszenia, do garnka dodać podsmażoną cebulę z pieczarkami i wątróbką. Dodać śmietanę, sól i pieprz i gotować jeszcze przez 6-7 minut.

5Przed podaniem posypać natką pietruszki.

Porcja dla:

10 osób