Czas przygotowania:
60 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
300 min.

Pyszne wegetariańskie pierogi dobre na każdą okazję. Soczewica, ziemniaki oraz jajka to sycące i zdrowe nadzienie dla pierogowego ciasta.

Składniki:

  • 500 g namoczonej soczewicy
  • 2 ugotowane ziemniaki
  • 1 jajko ugotowane na twardo
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula, drobno pokrojona w kostkę
  • 1 surowe jajko
  • pieprz ziołowy i czarny do smaku
  • vegeta i maggi do smaku

Przygotowanie:

1Soczewicę gotować w osolonej wodzie, aż będzie miękka. Ziemniaki i ugotowane jajko zetrzeć na tarce. Na maśle zeszklić cebulę.

2Soczewicę zmielić. Wymieszać z ziemniakami, jajkiem, cebulą. Dodać surowe jajko i przyprawy, wymieszać.

3Ciasto zagnieść na jednolitą i elastyczną masę. Rozwałkować cienko i od szklanki wykrajać krążki. Na środek nakładać po łyżeczce farszu i zlepiać boki, przyszczypując brzegi, aby uformować pierogi.

4W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Wrzucać pierogi partiami i gotować przez kilka minut, aż wypłyną na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową.

Porcja dla:

10 osób