60 min.
60 min.
300 min.
Pyszne wegetariańskie pierogi dobre na każdą okazję. Soczewica, ziemniaki oraz jajka to sycące i zdrowe nadzienie dla pierogowego ciasta.
Składniki:
- 500 g namoczonej soczewicy
- 2 ugotowane ziemniaki
- 1 jajko ugotowane na twardo
- 2 łyżki masła
- 1 cebula, drobno pokrojona w kostkę
- 1 surowe jajko
- pieprz ziołowy i czarny do smaku
- vegeta i maggi do smaku
Przygotowanie:
1Soczewicę gotować w osolonej wodzie, aż będzie miękka. Ziemniaki i ugotowane jajko zetrzeć na tarce. Na maśle zeszklić cebulę.
2Soczewicę zmielić. Wymieszać z ziemniakami, jajkiem, cebulą. Dodać surowe jajko i przyprawy, wymieszać.
3Ciasto zagnieść na jednolitą i elastyczną masę. Rozwałkować cienko i od szklanki wykrajać krążki. Na środek nakładać po łyżeczce farszu i zlepiać boki, przyszczypując brzegi, aby uformować pierogi.
4W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Wrzucać pierogi partiami i gotować przez kilka minut, aż wypłyną na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową.
Porcja dla:
10 osób