Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
45 min.
Całkowity czas:
60 min.

Tylko cztery składniki – a mamy pyszne i proste danie. Przepis jest nieziemsko prosty – kotlety schabowe zapieka się pod śmietaną i serem. Wyśmienite z ziemniakami, do których wspaniale smakuje sos serowy.

Składniki:

  • 4 kotlety schabowe
  • sól i pieprz do smaku
  • 400 ml śmietany
  • 4 kopiate łyżki mąki pszennej
  • 200 g startego ostrego sera żółtego

Przygotowanie:

1Wysmarować masłem naczynie żaroodporne; piekarnik rozgrzać do 170 C.

2Kotlety rozbić, aby były cienkie i delikatnie natrzeć solą i pieprzem. Włożyć do naczynia żaroodpornego.

3Śmietanę wymieszać z mąką i odrobiną soli i polać tym kotlety. Posypać startym serem i piec w nagrzanym piekarniku przez ok. 45 minut.

Porcja dla:

4 osób