Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
45 min.
45 min.
Całkowity czas:
60 min.
60 min.
Tylko cztery składniki – a mamy pyszne i proste danie. Przepis jest nieziemsko prosty – kotlety schabowe zapieka się pod śmietaną i serem. Wyśmienite z ziemniakami, do których wspaniale smakuje sos serowy.
Składniki:
- 4 kotlety schabowe
- sól i pieprz do smaku
- 400 ml śmietany
- 4 kopiate łyżki mąki pszennej
- 200 g startego ostrego sera żółtego
Przygotowanie:
1Wysmarować masłem naczynie żaroodporne; piekarnik rozgrzać do 170 C.
2Kotlety rozbić, aby były cienkie i delikatnie natrzeć solą i pieprzem. Włożyć do naczynia żaroodpornego.
3Śmietanę wymieszać z mąką i odrobiną soli i polać tym kotlety. Posypać startym serem i piec w nagrzanym piekarniku przez ok. 45 minut.
Porcja dla:
4 osób