30 min.
30 min.
540 min.
Przetwory z dyni to świetny pomysł, aby zachować dłużej to warzywo. Ten dżem jest wyśmienity! Można dodać jedynie cytrynę, a opuścić imbir, ale moim zdaniem imbir dodaje tego czegoś.
Składniki:
- 1 dynia Hokkaido (ok. 1 kg po oczyszczeniu)
- 1 kg cukru
- 1 cytryna
- kawałek imbiru (5-7 cm), obrany
Przygotowanie:
1Odkroić czubek i spód dyni, przekroić ją na pół. Usunąć miękki miąższ i pestki. Obrać i pokroić w kostkę.
2W dużym garnku wymieszać dynię z cukrem i odstawić na noc w temperaturze pokojowej.
3Cytrynę porządnie umyć i pokroić w kliny. Usunąć pestki a resztę cytryny dobrze zmiksować.
4Dynię w garnku doprowadzić do wrzenia i gotować bez przykrycia ok. 30 minut lub dłużej, często mieszając. Najlepiej sprawdzić, czy dżem ma dobrą konsystencję nakładając trochę na zimny talerzyk – jeśli będzie gęsty – dżem jest dobry.
5Na końcu zgnieść (np. tłuczkiem do ziemniaków) do uzyskania pożądanej konsystencji. (Można zostawić nieco większych kawałków).
6Nakładać dżem do wysterylizowanych słoików pozostawiając ok. 5 mm wolne od góry. Zakręcić słoiki.
7Ustawić słoiki w garnku wyłożonym ściereczką i zalać ciepłą wodą. Przykryć i doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu przez 7 minut, a następnie wyjąć słoiki i ostudzić.
Porcja dla:
3 osób