75 min.
120 min.
195 min.
Oto przepis dla osób, którym znudził się już zwykły pieczony schab. W tej potrawie, dzięki dodaniu imbiru, zyska on zupełnie nowy aromat. Doskonale smakuje z ziemniakami w mundurkach.
Składniki:
- 900 g schabu środkowego bez kości, okrojonego z tłuszczu
- 3 jabłka deserowe
- 1 mała cebula, drobno posiekana
- 75 g suszonych śliwek, posiekanych
- 75 g herbatników imbirowych
- 1 żółtko
- 300 ml wywaru z kurczaka
- 200 ml białego wytrawnego wina
- 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- 900 g pasternaku, pokrojonego na ćwiartki
- 1 łyżka płynnego miodu
- 500 g szalotek
- sól i pieprz
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 180°C. Ułożyć mięso na desce do krojenia. Nakroić je wzdłuż całej długości na ⅔ głubości, a następnie rozłożyć jak książkę.
2Obrać i drobno posiekać jabłko deserowe. Wymieszać z cebulą, suszonymi śliwkami, pokruszonymi herbatnikami i żółtkiem oraz solą i pieprzem do smaku. Wyłożyć masę i rozprowadzić równomiernie po powierzchni mięsa. Następnie złożyć je i związać cienkim sznurkiem.
3Włożyć mięso do brytfanny. Wlać wywar i wino. Przykryć folią aluminiową, szczelnie podwijając krawędzie pod brzegi brytfanny. Wstawić do piekarnika i piec 2 godziny.
4Po 45 minutach wlać oliwę do drugiej brytfanny, ustawić ją w piekarniku nad brytfanną z mięsem i rozgrzewać 5 minut. Wrzucić pasternak i piec, przewracając raz lub dwa na drugą stronę.
5Przygotować duszone jabłka. Włożyć jabłka, imbir i cukier do małego rondla. Wlać 2 łyżki wody, przykryć i dusić na maleńkim ogniu, aż jabłka się podduszą. Zdjąć z ognia i odstawić.
6Po 1½ godziny pieczenia mięsa zdjąć folię z brytfanny i skropić schab miodem. Dodać szalotki i pasternak, wymieszać i piec nadal.
7Około 20 minut przed końcem pieczenia obrać pozostałe 2 jabłka deserowe i pokroić w grube plastry. Dodać do brytfanny z mięsem i warzywami.
8Przełożyć mięso na deskę do krojenia, przykryć folią i ustawić w cieple. Zlać sos do rondla i zebrać unoszący się na powierzchni tłuszcz. Doprowadzić sos do wrzenia i gotować 2 minuty, cały czas mieszając. Wlać do sosjerki. Pokroić mięso i podawać natychmiast z pieczonymi warzywami, duszonymi jabłkami i sosem.
Porcja dla:
6 osób