Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
30 min.
30 min.
Całkowity czas:
765 min.
765 min.
Ten dżem można używać zamiast czatneja z zielonych pomidorów. Zwykle robię go pod koniec lata, aby wykorzystać jeszcze zielone pomidoryz mojego ogródka, które już nie będą miały szansy dojrzeć. Ten dżem jest naprawdę pyszny i smaczny!
Składniki:
- 1 kg zielonych pomidorów
- 750 g cukru żelującego
- sok z 2 cytryn
Przygotowanie:
1Pomidory umyć, włożyć na 40 sekund do wrzątku, lekko przestudzić, a następnie obrać. Pokroić na ćwiartki, w garnku o grubym dnie wymieszać z cukrem i sokiem cytrynowym i odstawić na 12 godzin.
2Następnego dnia gotować dżem na małym ogniu przez 30 minut, często mieszając, bo łatwo przywiera do dna!
3Napełnić dżemem słoiki (uprzednio wygotowane we wrzątku), obetrzeć brzegi i dobrze zakręcić.
Porcja dla:
60 osób