15 min.
80 min.
95 min.
Doskonałe danie na początek jesieni – dziki ryż, orzechy i suszone owoce. Dziki ryż ma nieco orzechowy smak, więc połączenie go z orzechami to naprawdę ciekawy pomysł.
Składniki:
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- 1 mała cebula, drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 2 łodygi selera naciowego, pokrojone w kostkę
- 1 marchewka, przekrojona wzdłuż na pół, a następnie w poprzek w cienkie plasterki
- 160 g dzikiego ryżu
Przygotowanie:
1Rozgrzać oliwę w średniej wielkości teflonowym rondlu na małym ogniu. Wrzucić cebulę oraz czosnek i smażyć, często mieszając, około 7 minut, aż cebula zmięknie.
2Dodać łodygi selera i marchewkę, smażyć kolejne 5 minut, często mieszając, aż marchewka zmięknie.
3Dodać dziki ryż i wymieszać. Wlać sok z marchewki i wodę, dodać pieprz i tymianek. Zagotować. Zmniejszyć ogień, przykryć, gotować na wolnym ogniu około godziny, aż ryż będzie miękki (warto sprawdzić, czy nie jest gotowy już po 45 minutach).
4Uprażyć orzechy na małej patelni – prażyć je 5 minut, co chwilę mieszając, aż zrobią się chrupiące i zrumienią się. Tuż przed podaniem dodać do dzikiego ryżu orzechy i żurawiny, dokładnie wymieszać.
Porcja dla:
4 osób