Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
80 min.
Całkowity czas:
95 min.

Doskonałe danie na początek jesieni – dziki ryż, orzechy i suszone owoce. Dziki ryż ma nieco orzechowy smak, więc połączenie go z orzechami to naprawdę ciekawy pomysł.

Składniki:

  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 1 mała cebula, drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 2 łodygi selera naciowego, pokrojone w kostkę
  • 1 marchewka, przekrojona wzdłuż na pół, a następnie w poprzek w cienkie plasterki
  • 160 g dzikiego ryżu

Przygotowanie:

1Rozgrzać oliwę w średniej wielkości teflonowym rondlu na małym ogniu. Wrzucić cebulę oraz czosnek i smażyć, często mieszając, około 7 minut, aż cebula zmięknie.

2Dodać łodygi selera i marchewkę, smażyć kolejne 5 minut, często mieszając, aż marchewka zmięknie.

3Dodać dziki ryż i wymieszać. Wlać sok z marchewki i wodę, dodać pieprz i tymianek. Zagotować. Zmniejszyć ogień, przykryć, gotować na wolnym ogniu około godziny, aż ryż będzie miękki (warto sprawdzić, czy nie jest gotowy już po 45 minutach).

4Uprażyć orzechy na małej patelni – prażyć je 5 minut, co chwilę mieszając, aż zrobią się chrupiące i zrumienią się. Tuż przed podaniem dodać do dzikiego ryżu orzechy i żurawiny, dokładnie wymieszać.

Porcja dla:

4 osób