Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
210 min.
Całkowity czas:
220 min.

Zawsze gotuję ten gulasz kiedy spodziewam się gości. Zwykle podaję do z makaronem i kolorowymi warzywami, aby na talerzu było weselej. Smakuje nawet lepiej na drugi dzień, po odgrzaniu.

Składniki:

  • 30 g masła
  • 3 cebule pokrojone w cienkie plasterki
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
  • 5 ząbków czosnku, drobno posiekanych
  • 6 łyżek słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne

Przygotowanie:

1W dużym garnku, na średnim ogniu stopić masło i powolutku podsmażać cebulę, aż się zrumieni. Powinno to trwać około 30 minut. To bardzo ważne, żeby cebula karmelizowała się powoli, bo wtedy uwolni swój cały aromat. Po około 15 minutach dodać sól i posiekany czosnek. Mieszać co 5 minut.

2Kiedy cebula się skarmelizuje (powinna mieć ładny czerwonawy kolor) dodać paprykę w proszku i trochę pieprzu cayenne. Mieszać przez minutę, a następnie wlać łyżkę octu winnego i nieco wody. Wmieszać koncentrat pomidorowy i doprawić całość majerankiem (nie za dużo) i kuminem.

3Dodać wołowinę, doprawić solą i dolać tyle wody, aby mięso było przykryte do połowy. Przykryć garnek i gotować na małym ogniu przez 3 godziny. Obserwować, czy woda się nie wygotowuje, bo jeśli będzie jej za mało mięso będzie twarde.

4Co 30 minut przemieszać gulasz szybkim ruchem. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Porcja dla:

8 osób