Czas przygotowania:
05 min.
Czas gotowania:
50 min.
Całkowity czas:
55 min.

W tym przepisie używa się całej główki czosnku, który – po dłuższym pieczeniu – okazuje się wyjątkowo łagodny i słodki. Pieczony czosnek nadaje sosowi charakterystyczny, delikatny aromat.

Składniki:

  • 1 główka czosnku
  • 150 ml niesolonego wywaru z kurczaka
  • 4 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 2 łyżeczki mąki kukurydzianej

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do temperatury 190°C. Główkę czosnku zawinąć w folię aluminiową i piec 45 minut, aż zmięknie (paczuszka powinna być miękka w dotyku). Kiedy czosnek wystygnie na tyle, że będzie go można wziąć do ręki, należy odciąć górną część główki, a następnie wycisnąć miękką zawartość do małego naczynia i rozgniatać, aż powstanie jednorodna pasta.

2Rozgrzać opiekacz do średniej temperatury. Mięso posmarować musztardą dijon. Na każdym kawałku mięsa ułożyć 3 plasterki cytryny. Opiekać mięso przez 2 minuty, żeby dobrze się upiekło. Przenieść na półmisek, przykryć folią.

3Wymieszać energicznie wywar i sok z cytryny z mąką kukurydzianą w małym rondelku. Mieszając dodać pastę z pieczonego czosnku. Zagotować na średnim ogniu, gotować minutę, aż sos lekko zgęstnieje. Polać mięso sosem i podawać.

Porcja dla:

4 osób