20 min.
30 min.
290 min.
Smaczna rybka w innym wydaniu.
Składniki:
- sól
- 6 ziaren pieprzu
- 2 listki laurowe
- 1 cebula pokrojona w talarki
- 2 łyżki octu winnego
- 1,5 kg surowego łososia
Przygotowanie:
1Przygotuj garnek do gotowania ryb. Wlej do niego zimną wodę do 1/2 wysokości, dodaj 1 łyżkę soli, ziarenka pieprzu, liść laurowy, talarki cebuli i ocet winny. Rybę ułóż na kratce i wstaw do garnka. Gdy wywar się zagotuje, a ryba nie będzie już w środku surowa, zdejmij z ognia.
2Kratkę z ciepłą rybą wyjmij z wywaru, osącz, usuń ości i zdejmij skórę. Przykryj folią i wstaw do lodówki na godzinę.
3Wywar przykryj i odstaw na 3 godziny.
4Po upływie tego czasu żelatynę rozpuść w 1/2 litra wywaru z ryby i odstaw, by lekko stężała.
5Łososia przełóż na półmisek. Posmaruj go majonezem wymieszanym z koperkiem. Na wierzchu ułóż plasterki ogórka tak, aby utworzył rybie łuski i posmaruj tężejącą żelatyną. Udekoruj gałązkami koperku .
Porcja dla:
6 osób