Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
290 min.

Smaczna rybka w innym wydaniu.

Składniki:

  • sól
  • 6 ziaren pieprzu
  • 2 listki laurowe
  • 1 cebula pokrojona w talarki
  • 2 łyżki octu winnego
  • 1,5 kg surowego łososia

Przygotowanie:

1Przygotuj garnek do gotowania ryb. Wlej do niego zimną wodę do 1/2 wysokości, dodaj 1 łyżkę soli, ziarenka pieprzu, liść laurowy, talarki cebuli i ocet winny. Rybę ułóż na kratce i wstaw do garnka. Gdy wywar się zagotuje, a ryba nie będzie już w środku surowa, zdejmij z ognia.

2Kratkę z ciepłą rybą wyjmij z wywaru, osącz, usuń ości i zdejmij skórę. Przykryj folią i wstaw do lodówki na godzinę.

3Wywar przykryj i odstaw na 3 godziny.

4Po upływie tego czasu żelatynę rozpuść w 1/2 litra wywaru z ryby i odstaw, by lekko stężała.

5Łososia przełóż na półmisek. Posmaruj go majonezem wymieszanym z koperkiem. Na wierzchu ułóż plasterki ogórka tak, aby utworzył rybie łuski i posmaruj tężejącą żelatyną. Udekoruj gałązkami koperku .

Porcja dla:

6 osób