Czas przygotowania:
25 min.
25 min.
Czas gotowania:
30 min.
30 min.
Całkowity czas:
55 min.
55 min.
Pyszna i prosta przystawka lub lekkie danie. Pieczone pomidory z tuńczykiem mogą być podawane na zimno lub gorąco.
Składniki:
- 200 g tuńczyka z puszki
- 2 łyżki kaparów, przepłukanych
- 4 łyżki czarnych oliwek, pokrojonych w plasterki
- sól i pieprz do smaku
- 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- sok z 1/2 cytryny
- 1 pęczek natki pietruszki, posiekany
- 6 dużych pomidorów
Przygotowanie:
1Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C.
2W blenderze zmiksować tuńczyka z kaparami, oliwkami, solą i pieprzem. W trakcie miksowania dodawać oliwę i sok z cytryny, aż powstanie jednolita masa. Na koniec dodać pietruszkę.
3Zamiast miksować farsz w blenderze, można składniki drobno posiekać.
4Z pomidorów odkroić czubek i delikatnie wydrążyć miąższ. Napełnić farszem i ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
5Piec przez 20-30 minut.
Porcja dla:
4 osób