Czas przygotowania:
25 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
55 min.

Pyszna i prosta przystawka lub lekkie danie. Pieczone pomidory z tuńczykiem mogą być podawane na zimno lub gorąco.

Składniki:

  • 200 g tuńczyka z puszki
  • 2 łyżki kaparów, przepłukanych
  • 4 łyżki czarnych oliwek, pokrojonych w plasterki
  • sól i pieprz do smaku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 pęczek natki pietruszki, posiekany
  • 6 dużych pomidorów

Przygotowanie:

1Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C.

2W blenderze zmiksować tuńczyka z kaparami, oliwkami, solą i pieprzem. W trakcie miksowania dodawać oliwę i sok z cytryny, aż powstanie jednolita masa. Na koniec dodać pietruszkę.

3Zamiast miksować farsz w blenderze, można składniki drobno posiekać.

4Z pomidorów odkroić czubek i delikatnie wydrążyć miąższ. Napełnić farszem i ułożyć w naczyniu żaroodpornym.

5Piec przez 20-30 minut.

Porcja dla:

4 osób