Czas przygotowania:
45 min.
Całkowity czas:
45 min.

Te lekkie, świetnie nadające się na gorący dzień, cieniutkie i delikatne eskalopki smaży się w ciągu zaledwie 5 minut. Następnie wlewa się na patelnię wino, które wraz z ziołami tworzy wyjątkowo pyszny sos. Najlepsze dodatki do tego dania to młode ziemniaki i szpinak.

Składniki:

  • 900 g młodych ziemniaków, wyszorowanych
  • 4 eskalopki cielęce, rozbite do grubości 5 mm (ok. 140 g każdy)
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • 45 g masła
  • 400 g młodego szpinaku
  • sok i skórka otarta z 1 cytryny
  • 75 ml białego wytrawnego wina
  • 4 łyżki posiekanych ziół, takich jak natka pietruszki, trybuła ogrodowa, szczypiorek i estragon
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

1Ugotować ziemniaki. Włożyć je do dużego rondla z wrzątkiem i gotować 15 minut, aż zmiękną.

2Wysuszyć eskalopki papierowymi ręcznikami. Wymieszać mąkę z odrobiną soli oraz pieprzu i obtoczyć w niej równomiernie mięso. Strząsnąć nadmiar mąki.

3Rozgrzać na średnim ogniu połowę oliwy na dużej, teflonowej patelni. Dodać połowę masła. Kiedy zacznie się pienić, wrzucić eskalopki. Smażyć po 2–3 minuty z każdej strony, aż do momentu, kiedy po nakłuciu widelcem zacznie z nich wypływać przezroczysty (nie różowy) sok. W razie potrzeby usmażyć w dwóch porcjach. Przełożyć mięso łyżką cedzakową na podgrzany półmisek i ustawić w ciepłym miejscu.

4Wrzucić ziemniaki do cedzaka, by je odlać. Wlać do gorącego rondla po ziemniakach pozostałą łyżkę oliwy i ustawić go na małym ogniu. Wrzucić z powrotem ziemniaki i lekko potrząsnąć rondlem, by pokryły się oliwą. Podzielić szpinak na 4 porcje i wrzucać po kolei do garnka. Delikatnie potrząsać i mieszać, żeby pokurczył się pod wpływem gorących ziemniaków. Dodać sok z cytryny, doprawić solą i pieprzem do smaku. Delikatnie wymieszać. Przykryć, ustawić w cieple i zająć się przygotowaniem sosu.

5Ponownie rozgrzać patelnię i wlać na nią wino. Zwiększyć ogień, a kiedy wino zawrze, mieszać energicznie, zeskrobując z dna to, co przywarło. Gotować minutę, aż sos częściowo odparuje i uzyska konsystencję syropu, lekko doprawić solą i pieprzem do smaku. Zdjąć patelnię z ognia i dodać resztę masła. Mieszać, aż się roztopi.

6Posypać mięso siekanymi ziołami i skropić sosem z wina. Posypać skórką z cytryny ziemniaki ze szpinakiem. Podawać z warzywami ułożonymi obok eskalopków i cząstkami cytryny do wyciśnięcia.

Porcja dla:

4 osób