Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
60 min.

Uwielbiam faszerowane pomidory, a dzięki temu przepisowi dodatkowo zużywam resztki z niedzielnego obiadu, czyli z pieczeni! Podawać z ryżem.

Składniki:

  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • pieczeń pokrojona w kostkę
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka świeżo posiekanej natki pietruszki
  • 1 duży pomidor na osobę
  • 2 jajka, roztrzepane
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie:

1Odciąć górne części pomidorów i odłożyć je na później. Łyżeczką wybrać nasiona i miąższ. Ułożyć pomidory w naczyniu żaroodpornym.

2Wymieszać mięso z czosnkiem i pietruszką; dodać 2 łyżki bułki tartej, roztrzepane jajka i miąższ z pomidorów.

3Rozgrzać piekarnik do 180 C.

4Farsz formować w kulki i nakładać do pomidorów. Całość przykryć odciętymi wcześniej „kapeluszami”.

5Posypać pozostałą bułką tartą i skropić oliwą. Piec przez 30 minut.

Porcja dla:

4 osób