Czas przygotowania:
30 min.
30 min.
Czas gotowania:
30 min.
30 min.
Całkowity czas:
60 min.
60 min.
Uwielbiam faszerowane pomidory, a dzięki temu przepisowi dodatkowo zużywam resztki z niedzielnego obiadu, czyli z pieczeni! Podawać z ryżem.
Składniki:
- 2-3 łyżki bułki tartej
- pieczeń pokrojona w kostkę
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka świeżo posiekanej natki pietruszki
- 1 duży pomidor na osobę
- 2 jajka, roztrzepane
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
1Odciąć górne części pomidorów i odłożyć je na później. Łyżeczką wybrać nasiona i miąższ. Ułożyć pomidory w naczyniu żaroodpornym.
2Wymieszać mięso z czosnkiem i pietruszką; dodać 2 łyżki bułki tartej, roztrzepane jajka i miąższ z pomidorów.
3Rozgrzać piekarnik do 180 C.
4Farsz formować w kulki i nakładać do pomidorów. Całość przykryć odciętymi wcześniej „kapeluszami”.
5Posypać pozostałą bułką tartą i skropić oliwą. Piec przez 30 minut.
Porcja dla:
4 osób