15 min.
90 min.
105 min.
Bardzo prosty przepis na pieczonego kurczaka: pieczony na puszce z piwem, skropiony sokiem z limonki, a smakuje świetnie! Prosty i szybki obiad.
Składniki:
- 1 cały kurczak
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka mielonego czarnego pieprzu
- 1 limonka, przekrojona na pół
- 1/2 małej puszki (330 ml) jasnego piwa
- 1 szklanka wody
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 175 stopni C.
2Kurczaka oprószyć w środku i na zewnątrz solą i pieprzem. Wycisnąć z limonki sok i polać całego kurczaka. Wyciśnięte połówki limonki włożyć do środka kurczaka.
3Otwartą puszkę z połową piwa ustawić na środku naczynia do pieczenia. Nałożyć kurczaka na puszkę z piwem tak, aby nogi były na dole.
4Na dno naczynia wlać wodę.
5Przykryć kurczaka folią aluminiową i wstawić do piekarnika.
6Piec przez około 1,5 godziny; na ostatnie 20 minut zdjąć folię. W trakcie pieczenia polewać od czasu do czasu sokami z dna naczynia.
7Po wyjęciu z piekarnika odstawić kurczaka na ok. 10 minut.
Porcja dla:
4 osób