Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
90 min.
Całkowity czas:
105 min.

Bardzo prosty przepis na pieczonego kurczaka: pieczony na puszce z piwem, skropiony sokiem z limonki, a smakuje świetnie! Prosty i szybki obiad.

Składniki:

  • 1 cały kurczak
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka mielonego czarnego pieprzu
  • 1 limonka, przekrojona na pół
  • 1/2 małej puszki (330 ml) jasnego piwa
  • 1 szklanka wody

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 175 stopni C.

2Kurczaka oprószyć w środku i na zewnątrz solą i pieprzem. Wycisnąć z limonki sok i polać całego kurczaka. Wyciśnięte połówki limonki włożyć do środka kurczaka.

3Otwartą puszkę z połową piwa ustawić na środku naczynia do pieczenia. Nałożyć kurczaka na puszkę z piwem tak, aby nogi były na dole.

4Na dno naczynia wlać wodę.

5Przykryć kurczaka folią aluminiową i wstawić do piekarnika.

6Piec przez około 1,5 godziny; na ostatnie 20 minut zdjąć folię. W trakcie pieczenia polewać od czasu do czasu sokami z dna naczynia.

7Po wyjęciu z piekarnika odstawić kurczaka na ok. 10 minut.

Porcja dla:

4 osób