20 min.
10 min.
60 min.
Pikantne kotleciki z cieciorki to potrawa bardzo popularna na Bliskim Wschodzie, którą kupuje się w ulicznych barach. Podane w chlebie pitta z kolorową sałatką są smaczne i zdrowe.
Składniki:
- 800 g cieciorki z puszki, odsączonej i wypłukanej
- 2 ząbki czosnku, rozgniecione
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 zielona papryczka chili, posiekana
- 2 łyżki świeżej kolendry, posiekanej
- 1 małe jajko, roztrzepane
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki oleju
- 100 g czerwonej kapusty, poszatkowanej
- 1 marchewka, grubo starta
- ⅓ ogórka pokrojonego w słupki
- 1 mała czerwona cebula, pokrojona
Przygotowanie:
1Zmiksować cieciorkę na gładko w blenderze lub malakserze. Dodać czosnek, kmin i mieloną kolendrę i miksować jeszcze chwilę, aż wszystko się połączy. Dodać chili, świeżą kolendrę, jajko i łyżkę mąki, miksować jeszcze chwilę. Przyprawić do smaku. Przełożyć do miski i wstawić do lodówki na około 30 minut, aby masa nieco stwardniała.
2Przygotować sałatkę: w dużym naczyniu wymieszać czerwoną kapustę z marchewką, ogórkiem i czerwoną cebulą.
3Natrzeć ręce resztą mąki i uformować z masy z cieciorki 8 kotlecików. Rozgrzać olej na patelni i smażyć kotleciki po około 3 minut z każdej strony, aż zrobią się kruche i się zrumienią (w razie potrzeby można smażyć je partiami). Odsączyć z oleju na papierowym ręczniku.
4Rozgrzać chlebki pitta w tosterze lub w opiekaczu. Dodać do hummusu sok z cytryny, aby nieco go rozrzedzić. Naciąć chlebki pitta, aby powstały kieszonki. Rozsmarować łyżkę hummusu wewnątrz każdego chlebka, nałożyć po 2 kotleciki i porcję sałatki. Podawać.
Porcja dla:
4 osób