20 min.
20 min.
40 min.
Dzieci je uwielbiają! Dorośli również. A najlepsze wychodzą tylko domowej roboty na świeżym oleju.
Składniki:
- 750 g ziemniaków sałatkowych
- olej do głębokiego smażenia
- sól
Przygotowanie:
1Obrać ziemniaki. Pokroić je wzdłuż na plastry o grubości ½ cm, potem plastry pokroić na słupki. Osuszyć ręcznikiem papierowym.
2Rozgrzać odpowiednią ilość oleju do temperatury 180°C w garnku lub frytownicy. Poznamy, że olej osiągnął właściwą temperaturę, kiedy z drewnianej rączki od łyżki kuchennej, gdy ją zanurzamy w oleju, nie odrywają się bąbelki. Smażyć pokrojone ziemniaki w 4 porcjach, aż się zrumienią, każdą po około 5 minut. Pierwszą porcję wyjąć, odsączyć na ręczniku papierowym i odłożyć w ciepłe miejsce. Przed włożeniem następnej porcji ponownie rozgrzać olej. Frytki należy posolić krótko przed podaniem. Jeśli posolimy je zaraz po smażeniu, przestaną być chrupkie.
Porcja dla:
4 osób