Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
1515 min.

Znana z Wielkiej Brytanii jednak zmodyfikowana na polskim gruncie. Nie ma to jak polska kiełbasa w fasolce po bretońsku!

Składniki:

  • 500 g fasoli Jaś
  • 1 laska kiełbasy
  • 100 g chudego wędzonego boczku
  • 2 średnie cebule, pokrojone w kostkę
  • 50 g koncentratu pomidorowego

Przygotowanie:

1Zalać fasolę ciepłą wodą w garnku i zostawić na 24 godziny. Wody powinno być dwa razy tyle, co fasoli.

2Na drugi dzień dolać wodę, jeśli trzeba, dodać przyprawy i gotować na małym ogniu przez około 50 minut.

3Na patelni na oleju podsmażyć posiekaną cebulę, czosnek, kiełbasę i boczek. Wrzucić do ugotowanej fasolki i dalej gotować przez 10 minut. Następnie dodać koncentrat lub przecier pomidorowy. Gotować jeszcze przez kilka minut i na koniec doprawić do smaku.

Porcja dla:

5 osób