Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
40 min.

To moje ulubione danie grillowe, poza rybą w ziołach, bo nie przepadam za ciężkimi mięsami. Aromatyczna przekąska na ciepłe wieczory w ogrodzie.

Składniki:

  • 500 g piersi indyka
  • 6 pieczarek
  • 2 papryki
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 3 cebule
  • sól i pieprz do smaku
  • zioła prowansalskie
  • gotowa przyprawa do grilla

Przygotowanie:

1Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w kostkę (2×2 cm). Posypać solą, ziołami prowansalskimi i pieprzem.

2Cebule pokroić w dość grube krążki (aby nie rozsypywały się na patyku szaszłykowym).

3Pieczarki obrać i pokroić na ćwiartki.

4Paprykę umyć i pokroić na kawałki.

5Na patyczki nadziewać naprzemiennie mięso, pieczarkę, cebulę, paprykę. Gotowy szaszłyk posypać przyprawą grillową i pokropić oliwą.

6Piec na grillu ok. 20 minut, obracając co jakiś czas.

Porcja dla:

10 osób