Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
20 min.
20 min.
Całkowity czas:
40 min.
40 min.
To moje ulubione danie grillowe, poza rybą w ziołach, bo nie przepadam za ciężkimi mięsami. Aromatyczna przekąska na ciepłe wieczory w ogrodzie.
Składniki:
- 500 g piersi indyka
- 6 pieczarek
- 2 papryki
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 3 cebule
- sól i pieprz do smaku
- zioła prowansalskie
- gotowa przyprawa do grilla
Przygotowanie:
1Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w kostkę (2×2 cm). Posypać solą, ziołami prowansalskimi i pieprzem.
2Cebule pokroić w dość grube krążki (aby nie rozsypywały się na patyku szaszłykowym).
3Pieczarki obrać i pokroić na ćwiartki.
4Paprykę umyć i pokroić na kawałki.
5Na patyczki nadziewać naprzemiennie mięso, pieczarkę, cebulę, paprykę. Gotowy szaszłyk posypać przyprawą grillową i pokropić oliwą.
6Piec na grillu ok. 20 minut, obracając co jakiś czas.
Porcja dla:
10 osób