20 min.
90 min.
590 min.
Uwielbiam tę potrawę, mistrzynią była moja mama. Nigdzie tak pysznej Fasolki po Bretońsku nie jadłem jak u Mamy. 😉
Składniki:
- 1/2 kg Fasolki piękny jaś
- 3 listki laurowe
- 6 ziarenek ziela angielskiego
- 250 dkg kiełbaski obojętnie jakiej
- 250 dkg boczku surowego lub wędzonego
- 250 dkg mięsa
- 2 cebule
Przygotowanie:
1Fasolę najlepiej zalać ciepłą wodą wieczorem poprzedniego dnia. Krótsza opcja: Ja czasami fasolę zagotowuję, odstawiam na 2-3 godz. I gotowe.
2Wodę koniecznie należy odlać, a fasolę zalać świeżą wodą i gotować do miękkości na wolnym ogniu (ok. 1 godz). Dodać do gotowania liście laurowe i ziele angielskie.
3Podczas gotowania się fasolki, mięso, wędlinę i boczek kroimy w drobną kostkę i wysmażamy na oleju. Dodajemy do naszej fasolki.
4Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na złoty kolor. Dodać do ugotowanej fasoli.
5Pod koniec do fasoli dodać pomidory, majeranek, czosnek i pieprz. W razie potrzeby doprawić solą lub przyprawą do zup typu maggi.
6Na koniec przygotować białą zasmażkę z mąki i masła i zagęścić potrawę: na patelni rozpuścić masło, do rozpuszczonego masła wsypywać mąkę, energicznie mieszając, żeby nie powstały grudki, chwilę potrzymać na ogniu, żeby zasmażka zgęstniała. Dodając do fasolki energicznie mieszać.
Porcja dla:
4 osób