Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
90 min.
Całkowity czas:
590 min.

Uwielbiam tę potrawę, mistrzynią była moja mama. Nigdzie tak pysznej Fasolki po Bretońsku nie jadłem jak u Mamy. 😉

Składniki:

  • 1/2 kg Fasolki piękny jaś
  • 3 listki laurowe
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • 250 dkg kiełbaski obojętnie jakiej
  • 250 dkg boczku surowego lub wędzonego
  • 250 dkg mięsa
  • 2 cebule

Przygotowanie:

1Fasolę najlepiej zalać ciepłą wodą wieczorem poprzedniego dnia. Krótsza opcja: Ja czasami fasolę zagotowuję, odstawiam na 2-3 godz. I gotowe.

2Wodę koniecznie należy odlać, a fasolę zalać świeżą wodą i gotować do miękkości na wolnym ogniu (ok. 1 godz). Dodać do gotowania liście laurowe i ziele angielskie.

3Podczas gotowania się fasolki, mięso, wędlinę i boczek kroimy w drobną kostkę i wysmażamy na oleju. Dodajemy do naszej fasolki.

4Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na złoty kolor. Dodać do ugotowanej fasoli.

5Pod koniec do fasoli dodać pomidory, majeranek, czosnek i pieprz. W razie potrzeby doprawić solą lub przyprawą do zup typu maggi.

6Na koniec przygotować białą zasmażkę z mąki i masła i zagęścić potrawę: na patelni rozpuścić masło, do rozpuszczonego masła wsypywać mąkę, energicznie mieszając, żeby nie powstały grudki, chwilę potrzymać na ogniu, żeby zasmażka zgęstniała. Dodając do fasolki energicznie mieszać.

Porcja dla:

4 osób