Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
10 min.
Całkowity czas:
20 min.

To przystawka idealna do dań z czerwonego mięsa lub ryb. Lubię, gdy fasolka jest dobrze ugotowana, a szparagi są niezbyt rozgotowane, lecz lekko chrupiące. Nie potrzeba do niej żadnego sosu, można ją jedynie skropić odrobiną sosu vinaigrette.

Składniki:

  • 500 g fasolki szparagowej, przyciąć końcówki
  • 250 g szparagów, odkroić suche końce
  • 4 plasterki szynki Serrano
  • 1 łyżeczka soli
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1W dużym garnku zagotować wodę, dodać 1 łyżeczkę soli, a następnie fasolkę. Gotować przez 8 minut.

2Dodać szparagi i gotować jeszcze przez 2 minuty. Odcedzić.

3Pęczki składające się z około 12 fasolek szparagowych i 2-3 szparagów owijać w szynkę. Podawać.

Porcja dla:

4 osób