Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
10 min.
10 min.
Całkowity czas:
20 min.
20 min.
To przystawka idealna do dań z czerwonego mięsa lub ryb. Lubię, gdy fasolka jest dobrze ugotowana, a szparagi są niezbyt rozgotowane, lecz lekko chrupiące. Nie potrzeba do niej żadnego sosu, można ją jedynie skropić odrobiną sosu vinaigrette.
Składniki:
- 500 g fasolki szparagowej, przyciąć końcówki
- 250 g szparagów, odkroić suche końce
- 4 plasterki szynki Serrano
- 1 łyżeczka soli
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1W dużym garnku zagotować wodę, dodać 1 łyżeczkę soli, a następnie fasolkę. Gotować przez 8 minut.
2Dodać szparagi i gotować jeszcze przez 2 minuty. Odcedzić.
3Pęczki składające się z około 12 fasolek szparagowych i 2-3 szparagów owijać w szynkę. Podawać.
Porcja dla:
4 osób