Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
15 min.
15 min.
Całkowity czas:
35 min.
35 min.
To jedna z moich ulubionych marynat – ta papryka pasuje do wielu dań i, jak żadna inna, pachnie zimowa porą.
Składniki:
- 1,5 kg czerwonej papryki
- kilka listków laurowych
- garść gorczycy
- kilka ziaren pieprzu czarnego
- kilka ziarenek ziela angielskiego
Przygotowanie:
1Papryki wymyć, oczyścić z nasion i pokroić w paski, następnie ułożyć w słoiku.
2Do wysterylizowanych słoiczków, między papryki, powkładać po listku laurowym, kilka ziarenek pieprzu, gorczycy i ziela angielskiego.
3Wodę z octem, cebulą, cukrem i solą zagotować. Dodać 2 łyżki oleju.
4Wlać zalewę do słoików, aby zakrywała paprykę.
5Słoiki zakręcić i ustawić w wysokim garnku. Zalać wodą do 3/4 ich wysokości. Gotować przez 10 minut, po czym odwrócić do góry dnem i pozostawić do ostygnięcia.
Porcja dla:
10 osób