Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
35 min.

To jedna z moich ulubionych marynat – ta papryka pasuje do wielu dań i, jak żadna inna, pachnie zimowa porą.

Składniki:

  • 1,5 kg czerwonej papryki
  • kilka listków laurowych
  • garść gorczycy
  • kilka ziaren pieprzu czarnego
  • kilka ziarenek ziela angielskiego

Przygotowanie:

1Papryki wymyć, oczyścić z nasion i pokroić w paski, następnie ułożyć w słoiku.

2Do wysterylizowanych słoiczków, między papryki, powkładać po listku laurowym, kilka ziarenek pieprzu, gorczycy i ziela angielskiego.

3Wodę z octem, cebulą, cukrem i solą zagotować. Dodać 2 łyżki oleju.

4Wlać zalewę do słoików, aby zakrywała paprykę.

5Słoiki zakręcić i ustawić w wysokim garnku. Zalać wodą do 3/4 ich wysokości. Gotować przez 10 minut, po czym odwrócić do góry dnem i pozostawić do ostygnięcia.

Porcja dla:

10 osób