Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Całkowity czas:
20 min.
20 min.
Ten meksykański dip jest słodki, cierpki i jak każde meksykańskie guacamole – pikantny.
Składniki:
- 2 łyżki wyciśniętej przez praskę cebuli
- sok z 2 wyciśniętych limonek
- 2 papryczki chili
- sok z 2 wyciśniętych limonek
- sól morska do smaku
- 4 dojrzałe awokado, obrane i bez pestek
- 10 g posiekanej kolendry
- 1 duże mango, obrane, bez pestek i pokrojone w małą kostkę
Przygotowanie:
1W małej miseczce zalać cebulę sokiem z 2 limonek. Zostawić, żeby cebula nasiąknęła sokiem na 1 godz. Odcedzić cebulę, pozbyć się soku a cebulę odstawić.
2Zmiksować papryczki z sokiem z 2 limonek i solą morską, aż uzyskamy gładką masę. Dodać 1 awokado i miskować na gładką masę. Powtórzyć czynność z pozostałymi awokado. Przełożyć mieszankę z awokado do naczynia i delikatnie wymieszać z cebulą, kolendrą i mango. Podawać w temperaturze pokojowej.
Porcja dla:
8 osób