Czas przygotowania:
20 min.
Całkowity czas:
20 min.

Ten meksykański dip jest słodki, cierpki i jak każde meksykańskie guacamole – pikantny.

Składniki:

  • 2 łyżki wyciśniętej przez praskę cebuli
  • sok z 2 wyciśniętych limonek
  • 2 papryczki chili
  • sok z 2 wyciśniętych limonek
  • sól morska do smaku
  • 4 dojrzałe awokado, obrane i bez pestek
  • 10 g posiekanej kolendry
  • 1 duże mango, obrane, bez pestek i pokrojone w małą kostkę

Przygotowanie:

1W małej miseczce zalać cebulę sokiem z 2 limonek. Zostawić, żeby cebula nasiąknęła sokiem na 1 godz. Odcedzić cebulę, pozbyć się soku a cebulę odstawić.

2Zmiksować papryczki z sokiem z 2 limonek i solą morską, aż uzyskamy gładką masę. Dodać 1 awokado i miskować na gładką masę. Powtórzyć czynność z pozostałymi awokado. Przełożyć mieszankę z awokado do naczynia i delikatnie wymieszać z cebulą, kolendrą i mango. Podawać w temperaturze pokojowej.

Porcja dla:

8 osób