Czas przygotowania:
40 min.
Czas gotowania:
35 min.
Całkowity czas:
75 min.

To nie będzie tarta z warzywnym nadzieniem, warzywa są tu bowiem jednym z głównych składników ciasta. Polecamy danie osobom, które chcą podawać rodzinie więcej warzyw, ale nie mają pomysłu, w jakiej postaci.

Składniki:

  • 1 biała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 200 g ziemniaków, które nie rozpadają się w czasie gotowania
  • 2 twarde cukinie
  • 1 łyżeczka otartej skórki cytryny
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • po 3 gałązki świeżego majeranku, tymianku i tymianku cytrynowego
  • 1 łyżeczka suszonego oregano

Przygotowanie:

1Obrać cebulę i czosnek. Pokroić cebulę w drobną kostkę, posiekać czosnek. Rozgrzać 2 łyżki oliwy na patelni. Zeszklić cebulę, potem wrzucić czosnek i podsmażyć. Zdjąć z ognia i ostudzić.

2Umyć, obrać i drobno zetrzeć ziemniaki. Umyć cukinię; obciąć i wyrzucić końcówki, resztę zetrzeć na grubej tarce. Włożyć ziemniaki, cukinię i skórkę cytryny do miski i wymieszać.

3Nagrzać piekarnik do 210°C. Nasmarować formę masłem. Opłukać i osuszyć zioła. Oberwać listki z łodyżek i drobno posiekać. Dodać do miski wraz z suszonym oregano.

4Dodać do miski jajka, mąkę ziemniaczaną, 1 łyżkę oliwy, śmietanę kremówkę oraz tarty ementaler i wymieszać. Obficie przyprawić do smaku solą i pieprzem.

5Całe ciasto włożyć do formy i wyrównać powierzchnię. Posypać parmezanem i mielonymi orzechami laskowymi. Piec w nagrzanym piekarniku przez 35 minut, żeby zrobiło się złotobrązowe. Podawać na ciepło.

Porcja dla:

1 osoby