Czas przygotowania:
60 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
80 min.

Papryki poblano nadziewane aromatycznym farszem z mielonej wieprzowiny, pokryte kremowym sosem z orzechów włoskich, posypane ziarenkami granatu i pietruszką. Długa lista składników jest myląca – danie można przygotować z wyprzedzeniem, wcześniej upiec papryki, nadzienie wymieszać, a sos zmiksować, potem tylko na chwilę przed przyjęciem całość złożyć do kupy! Zobacz nasz przepis video z tym daniem!

Składniki:

  • 8 papryk poblano
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 cebula, posiekana
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 750 g mielonej wieprzowiny
  • 350 g pomidorów, posiekanych
  • 1 pęczek natki pietruszki, posiekanej
  • 2 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki migdałów, obranych i posiekanych
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 2 łyżki orzechów piniowych
  • 1 brzoskwinia
  • 1 rajski banan
  • 1 czerwone jabłko
  • 4 goździki, zmielone
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1Papryki opiec nad ogniem, aż skórka się zwęgli, odwracając, aby równo się opiekły.

2Włożyć do plastikowego worka (ub do miski i przykryć folią spożywczą) zamknąć na 5-10 minut. Wyjąć z worka i obrać ze skórki. Naciąć i wyjąć nasiona.

3W rondlu na średnim ogniu rozgrzać oliwę, dodać cebulę i czosnek, i smażyć przez 3-4 minuty. Dodać wieprzownię i smażyć przez 7 minut. Dodać pomidory, pietruszkę, rodzynki, migdały, skórkę pomarańczową, orzechy piniowe, brzoskwinię, banana, jabłko i goździki. Doprawić solą i pieprzem, dobrze wymieszać. Gotować, aż mięso nie będzie już różowe.

4W międzyczasie, w blenderze zmiksować mleko z serem kozim, orzechami, cukrem i cynamonem, aż sos będzie jednolity.

5Papryki napełniać nadzieniem, polać sosem i udekorować granatem i pietruszką.

Porcja dla:

8 osób