60 min.
20 min.
80 min.
Papryki poblano nadziewane aromatycznym farszem z mielonej wieprzowiny, pokryte kremowym sosem z orzechów włoskich, posypane ziarenkami granatu i pietruszką. Długa lista składników jest myląca – danie można przygotować z wyprzedzeniem, wcześniej upiec papryki, nadzienie wymieszać, a sos zmiksować, potem tylko na chwilę przed przyjęciem całość złożyć do kupy! Zobacz nasz przepis video z tym daniem!
Składniki:
- 8 papryk poblano
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 cebula, posiekana
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 750 g mielonej wieprzowiny
- 350 g pomidorów, posiekanych
- 1 pęczek natki pietruszki, posiekanej
- 2 łyżki rodzynek
- 2 łyżki migdałów, obranych i posiekanych
- 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 2 łyżki orzechów piniowych
- 1 brzoskwinia
- 1 rajski banan
- 1 czerwone jabłko
- 4 goździki, zmielone
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1Papryki opiec nad ogniem, aż skórka się zwęgli, odwracając, aby równo się opiekły.
2Włożyć do plastikowego worka (ub do miski i przykryć folią spożywczą) zamknąć na 5-10 minut. Wyjąć z worka i obrać ze skórki. Naciąć i wyjąć nasiona.
3W rondlu na średnim ogniu rozgrzać oliwę, dodać cebulę i czosnek, i smażyć przez 3-4 minuty. Dodać wieprzownię i smażyć przez 7 minut. Dodać pomidory, pietruszkę, rodzynki, migdały, skórkę pomarańczową, orzechy piniowe, brzoskwinię, banana, jabłko i goździki. Doprawić solą i pieprzem, dobrze wymieszać. Gotować, aż mięso nie będzie już różowe.
4W międzyczasie, w blenderze zmiksować mleko z serem kozim, orzechami, cukrem i cynamonem, aż sos będzie jednolity.
5Papryki napełniać nadzieniem, polać sosem i udekorować granatem i pietruszką.
Porcja dla:
8 osób