Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
75 min.
Całkowity czas:
95 min.

Fajnie, że każda pora roku ma swój specjał. Dynia to warzywo jesieni i pomimo, że możemy ją przyrządzać przez okrągły rok, to tylko jesienią cieszy nas pełnią smaku.

Składniki:

  • 1/2 małej dyni lub 1 dynia masłowa
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 cebula, posiekana
  • 1 pomarańcza, obrana i podzielona na cząstki
  • 2-cm kawałek korzenia imbiru, drobno posiekany
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki sosu sojowego

Przygotowanie:

1Piekarnik rozgrzać do temperatury 175 stopni C.

2Najwięcej czasu zajmuje pieczenie dyni. Najpierw należy ją umyć, przekroić na pół i wydrążyć pestki. Skropić oliwą i piec przez godzinę, aż zmięknie.

3Upieczoną dynię obrać – skórka powinna łatwo odchodzić – i pokroić w kostkę.

4Gdy dynia się piecze podsmażyć cebulę, dodać pokrojoną pomarańczę. Dodać dynię i imbir.

5Dodać miód i delikatnie wymieszać, aby kostki dyni się nie porozpadały. (Dynia jest bogata w skrobię, dlatego łatwo się rozpada.)

6Na końcu dodać sos sojowy, zagotować, wymieszć i zdjąć z ognia.

7Podawać z ryżem, bulgurem lub kuskusem.

Porcja dla:

5 osób