20 min.
75 min.
95 min.
Fajnie, że każda pora roku ma swój specjał. Dynia to warzywo jesieni i pomimo, że możemy ją przyrządzać przez okrągły rok, to tylko jesienią cieszy nas pełnią smaku.
Składniki:
- 1/2 małej dyni lub 1 dynia masłowa
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 cebula, posiekana
- 1 pomarańcza, obrana i podzielona na cząstki
- 2-cm kawałek korzenia imbiru, drobno posiekany
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki sosu sojowego
Przygotowanie:
1Piekarnik rozgrzać do temperatury 175 stopni C.
2Najwięcej czasu zajmuje pieczenie dyni. Najpierw należy ją umyć, przekroić na pół i wydrążyć pestki. Skropić oliwą i piec przez godzinę, aż zmięknie.
3Upieczoną dynię obrać – skórka powinna łatwo odchodzić – i pokroić w kostkę.
4Gdy dynia się piecze podsmażyć cebulę, dodać pokrojoną pomarańczę. Dodać dynię i imbir.
5Dodać miód i delikatnie wymieszać, aby kostki dyni się nie porozpadały. (Dynia jest bogata w skrobię, dlatego łatwo się rozpada.)
6Na końcu dodać sos sojowy, zagotować, wymieszć i zdjąć z ognia.
7Podawać z ryżem, bulgurem lub kuskusem.
Porcja dla:
5 osób