45 min.
70 min.
145 min.
Ten niemiecki flan, lub jak kto woli – quiche – jest bardzo prosty i bardzo pożywny. Spód tworzy kruche ciasto, a na wierzchu zapiekana jest masa z cebuli, boczku, jajek i śmietany. Proste i pyszne!
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 125 g margaryny
- 4 jajka
- 15 g masła
- 500 g cebuli, posiekanej
- 200 g boczku pokrojonego w kostkę
Przygotowanie:
1Tortownicę o średnicy 25 cm wysmarować tłuszczem.
2Przesianą mąkę wyrobić na gładkie ciasto z margaryną, 1 jajkiem i szczyptą soli. Przykryć i wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut.
3W międzyczasie usmażyć boczek na maśle. Dodać cebulę i smażyć na bardzo małym ogniu przez 30 minut. Odstawić i nieco przestudzić.
4Rozgrzać piekarnik do 220 C.
5Spód i brzegi przygotowanej blachy wyłożyć ciastem. Wyłożyć do środka mieszaninę cebuli z boczkiem.
6Pozostałe jajka zmiksować ze śmietaną, solą i pieprzem. Wylać to na cebulę. Posypać kminkiem i piec przez około 40 minut, aż wierzch się lekko przyrumieni.
Porcja dla:
6 osób