Czas przygotowania:
45 min.
Czas gotowania:
70 min.
Całkowity czas:
145 min.

Ten niemiecki flan, lub jak kto woli – quiche – jest bardzo prosty i bardzo pożywny. Spód tworzy kruche ciasto, a na wierzchu zapiekana jest masa z cebuli, boczku, jajek i śmietany. Proste i pyszne!

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g margaryny
  • 4 jajka
  • 15 g masła
  • 500 g cebuli, posiekanej
  • 200 g boczku pokrojonego w kostkę

Przygotowanie:

1Tortownicę o średnicy 25 cm wysmarować tłuszczem.

2Przesianą mąkę wyrobić na gładkie ciasto z margaryną, 1 jajkiem i szczyptą soli. Przykryć i wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut.

3W międzyczasie usmażyć boczek na maśle. Dodać cebulę i smażyć na bardzo małym ogniu przez 30 minut. Odstawić i nieco przestudzić.

4Rozgrzać piekarnik do 220 C.

5Spód i brzegi przygotowanej blachy wyłożyć ciastem. Wyłożyć do środka mieszaninę cebuli z boczkiem.

6Pozostałe jajka zmiksować ze śmietaną, solą i pieprzem. Wylać to na cebulę. Posypać kminkiem i piec przez około 40 minut, aż wierzch się lekko przyrumieni.

Porcja dla:

6 osób