Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
35 min.
Całkowity czas:
45 min.

Ziemniaki au gratin z białą rybą. Tutaj użyta jest tilapia, ale można użyć innej. Pyszna zapiekanka na każdą okazję, nie tylko na piątkowy obiad.

Składniki:

  • 300 g ziemniaków, pokrojonych w cieniutkie plasterki
  • 300 g filetów z tilapii
  • sól i pieprz do smaku
  • 1/2 cebuli, pokrojonej w półplasterki
  • 1 szklanka tłustej śmietany
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 150 g startego sera żółtego

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni C.

2Ułożyć ziemniaki na dużej blasze tak, aby przypominały łuski.

3Rybę opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Ułożyć na ziemniakach. Oprószyć solą i pieprzem. Przykryć warstwą cebuli.

4Śmietanę wymieszać z gałką i polać rybę. Posypać serem.

5Piec przez 30-35 minut, aż wierzch będzie rumiany.

Porcja dla:

6 osób