Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
35 min.
35 min.
Całkowity czas:
45 min.
45 min.
Ziemniaki au gratin z białą rybą. Tutaj użyta jest tilapia, ale można użyć innej. Pyszna zapiekanka na każdą okazję, nie tylko na piątkowy obiad.
Składniki:
- 300 g ziemniaków, pokrojonych w cieniutkie plasterki
- 300 g filetów z tilapii
- sól i pieprz do smaku
- 1/2 cebuli, pokrojonej w półplasterki
- 1 szklanka tłustej śmietany
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 150 g startego sera żółtego
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni C.
2Ułożyć ziemniaki na dużej blasze tak, aby przypominały łuski.
3Rybę opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Ułożyć na ziemniakach. Oprószyć solą i pieprzem. Przykryć warstwą cebuli.
4Śmietanę wymieszać z gałką i polać rybę. Posypać serem.
5Piec przez 30-35 minut, aż wierzch będzie rumiany.
Porcja dla:
6 osób