20 min.
40 min.
200 min.
Na tle tej bułki, której przepis dostalem od dwóch starszych pań na Hawajach, każde podobne pieczywo wypada blado! Zrobisz z niej najlepszy pudding chlebowy oraz najwspanialsze grzanki francuskie jakie można sobie wyobrazić. A spróbuj zanurzyć to w fondue — PY-CHO-TA!
Składniki:
- 14 g aktywnych suchych drożdży
- 160 ml (2/3 szklanki) ciepłej wody (45°C)
- 6 żółtek
- 3 jajka o temperaturze pokojowej
- 120 ml (1/2 szklanki) oleju roślinnego
Przygotowanie:
1W dużej misce rozpuścić drożdże w ciepłej wodzie. Dodać żółtka, 3 jaja, olej, cukier i sól. Dodać około 3 i 1/2 szklanki mąki, by powstało lepkie ciasto.
2Wyjąć ciasto na lekko oprószoną mąką powierzchnię. Zagnieść z pozostałą mąką i wyrabiać przez około 7 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem miski i kilkakrotnie przewrócić, by pokryło się tłuszczem. Przykryć wilgotną ściereczką. Zostawić w ciepłym miejscu na około 1,5 godziny do wyrośnięcia, lub aż podwoi swoją objętość.
3Gdy ciasto wyrośnie, zagnieść je energicznymi ruchami i podzielić na 3 części. Z każdego kawałka uformować wałeczek długości około 30 cm. Spleść z wałeczków warkocz. Położyć warkocz na posmarowanej tłuszczem blasze i zawinąć jego końce. Pozostałe jajko roztrzepać ze szczyptą soli i rozprowadzić pędzelkiem po chałce. Pozostawić do wyrośnięcia przez około 45 minut, aż podwoi swoją objętość.
4Nagrzać piekarnik do 190°C. Jeszcze raz posmarować chałkę jajkiem.
5Piec przez 40 minut na złoty kolor. Ostudzić na kratce z drutu.
Porcja dla:
1 osoby