Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
15 min.
15 min.
Całkowity czas:
30 min.
30 min.
Robię to fondue od początku lat 70. Zawsze wyśmienite!
Składniki:
- 1 szklanka białego wytrawnego wina
- 500 g startego ementalera (lub innego łagodnego, twardego sera)
- 500 g startego grojera (lub innego sera typu gruyère)
- 2 łyżki mąki pszennej
- 0.25 łyżeczki soli
- 0.25 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 1 bagietka pokrojona w 2 centymetrowe kostki
Przygotowanie:
1Podgrzać wino w garnku do fondue. Stopniowo dodawać starte sery, po około 100 g na raz, stale mieszając. Dodać mąkę. Gdy wszystko się już roztopi, doprawić solą i gałką muszkatołową. Podawać z pokrojonym pieczywem.
Porcja dla:
5 osób