Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
30 min.

Robię to fondue od początku lat 70. Zawsze wyśmienite!

Składniki:

  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • 500 g startego ementalera (lub innego łagodnego, twardego sera)
  • 500 g startego grojera (lub innego sera typu gruyère)
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 0.25 łyżeczki soli
  • 0.25 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1 bagietka pokrojona w 2 centymetrowe kostki

Przygotowanie:

1Podgrzać wino w garnku do fondue. Stopniowo dodawać starte sery, po około 100 g na raz, stale mieszając. Dodać mąkę. Gdy wszystko się już roztopi, doprawić solą i gałką muszkatołową. Podawać z pokrojonym pieczywem.

Porcja dla:

5 osób