Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
30 min.
30 min.
Całkowity czas:
50 min.
50 min.
Tradycyjne polskie zrazy, czyli klopsy nadziewane kapustą. Zaskakująco soczyste, pomimo, że zrobione z piersi kurczaka.
Składniki:
- 1 główka kapusty, poszatkowanej
- 3 łyżki masła
- 500 g filetu z piersi kurczaka
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 pęczek pietruszki
Przygotowanie:
1Kapustę włożyć do garnka, przykryć i dusić na małym ogniu na maśle przez 15-20 minut, aż zmięknie. Posolić i odstawić do przestygnięcia.
2Kurczaka posiekać w blenderze lub zmielić. Dodać cebulę, czosnek i pietruszkę, zmiksować. Dodać namoczony chleb i zmiksować na jednolitą masę.
3Doprawić solą i pieprzem. Dodać majonez (dzięki temu danie będzie soczyste).
4Łyżkę masy mięsnej ułożyć na dłoni, na to dodać łyżeczkę kapusty. Ścisnąć, aby uformować jednolitą kulkę. Obtaczać w mące i smażyć na oleju przez 5 minut z każdej strony.
Porcja dla:
6 osób