Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
50 min.

Tradycyjne polskie zrazy, czyli klopsy nadziewane kapustą. Zaskakująco soczyste, pomimo, że zrobione z piersi kurczaka.

Składniki:

  • 1 główka kapusty, poszatkowanej
  • 3 łyżki masła
  • 500 g filetu z piersi kurczaka
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 pęczek pietruszki

Przygotowanie:

1Kapustę włożyć do garnka, przykryć i dusić na małym ogniu na maśle przez 15-20 minut, aż zmięknie. Posolić i odstawić do przestygnięcia.

2Kurczaka posiekać w blenderze lub zmielić. Dodać cebulę, czosnek i pietruszkę, zmiksować. Dodać namoczony chleb i zmiksować na jednolitą masę.

3Doprawić solą i pieprzem. Dodać majonez (dzięki temu danie będzie soczyste).

4Łyżkę masy mięsnej ułożyć na dłoni, na to dodać łyżeczkę kapusty. Ścisnąć, aby uformować jednolitą kulkę. Obtaczać w mące i smażyć na oleju przez 5 minut z każdej strony.

Porcja dla:

6 osób