Czas przygotowania:
25 min.
Czas gotowania:
25 min.
Całkowity czas:
50 min.

Potrzebne są tylko 3 składniki i w prosty sposób stworzymy wspaniale wyglądającą przekąskę na każdą imprezę. Gotowe ciasto francuskie z nadzieniem z pesto i ricotty, zaplecione w kształt gwiazdy.

Składniki:

  • 2 arkusze ciasta francuskiego
  • odrobina mąki do podsypania
  • 240 g sera ricotta
  • 240 g pesto

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 200°C.

2Na dużej blaszce ułożyć arkusz papieru do pieczenia i lekko oprószyć go mąką.

3Ułożyć ciasto francuskie i wyciąć z niego koło o średnicy 30 cm (można odrysować kształt od dużej tortownicy). Tak samo wykroić drugi płat ciasta.

4Położyć na blaszce (i na papierze) jedno koło i posmarować równo ricottą, zostawiając mały margines na brzegu.

5Teraz rozsmarować pesto.

6Przykryć drugim kołem z ciasta. Na środku ustawić niedużą szklankę i zaczynając od szklanki pokroić ciasto jak pizzę na 16 równych części. (Najpierw na ćwiartki, potem te ćwiartki na pół i te znów na pół.)

7Chwycić dwa paski z ciasta obok siebie i delikatnie wywinąć na zewnątrz jak na zdjęciu. Powtórzyć z resztą pasków.

8Końcówki złożyć parami i zagnieść, aby się skleiły.

9Piec przez 25-30 minut, lub według instrukcji na opakowaniu ciasta. Gwiazda ma się z wierzchu lekko przyrumienić.

Porcja dla:

1 osoby