25 min.
25 min.
50 min.
Potrzebne są tylko 3 składniki i w prosty sposób stworzymy wspaniale wyglądającą przekąskę na każdą imprezę. Gotowe ciasto francuskie z nadzieniem z pesto i ricotty, zaplecione w kształt gwiazdy.
Składniki:
- 2 arkusze ciasta francuskiego
- odrobina mąki do podsypania
- 240 g sera ricotta
- 240 g pesto
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 200°C.
2Na dużej blaszce ułożyć arkusz papieru do pieczenia i lekko oprószyć go mąką.
3Ułożyć ciasto francuskie i wyciąć z niego koło o średnicy 30 cm (można odrysować kształt od dużej tortownicy). Tak samo wykroić drugi płat ciasta.
4Położyć na blaszce (i na papierze) jedno koło i posmarować równo ricottą, zostawiając mały margines na brzegu.
5Teraz rozsmarować pesto.
6Przykryć drugim kołem z ciasta. Na środku ustawić niedużą szklankę i zaczynając od szklanki pokroić ciasto jak pizzę na 16 równych części. (Najpierw na ćwiartki, potem te ćwiartki na pół i te znów na pół.)
7Chwycić dwa paski z ciasta obok siebie i delikatnie wywinąć na zewnątrz jak na zdjęciu. Powtórzyć z resztą pasków.
8Końcówki złożyć parami i zagnieść, aby się skleiły.
9Piec przez 25-30 minut, lub według instrukcji na opakowaniu ciasta. Gwiazda ma się z wierzchu lekko przyrumienić.
Porcja dla:
1 osoby