Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
30 min.

Pyszne danie na śniadanie lub lunch! Włoska wersja omletu pieczona w piekarniku – jajka, żółty ser i kawałki szparagów. Rewelacja!

Składniki:

  • 5 jajek
  • 1/4 szklanki (60 ml) mleka
  • 50 g startego sera żółtego
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • 300 g szparagów

Przygotowanie:

1Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Lekko natłuścić okrągłe żaroodporne naczynie.

2Szparagi umyć, odkroić zdrewniałe końcówki, łodyżki pokroić na 2 cm kawałki.

3W misce trzepaczką ubić jajka z mlekiem. Dodać ser, sól, pieprz i szparagi, dobrze wymieszać. Przełożyć do przygotowanego naczynia.

4Piec przez 20 minut, aż jajka się zetną. Wyjąć z piekarnika i odstawić na 5 minut. Następnie kroić i podawać.

Porcja dla:

4 osób