Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
20 min.
20 min.
Całkowity czas:
30 min.
30 min.
Pyszne danie na śniadanie lub lunch! Włoska wersja omletu pieczona w piekarniku – jajka, żółty ser i kawałki szparagów. Rewelacja!
Składniki:
- 5 jajek
- 1/4 szklanki (60 ml) mleka
- 50 g startego sera żółtego
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
- 300 g szparagów
Przygotowanie:
1Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Lekko natłuścić okrągłe żaroodporne naczynie.
2Szparagi umyć, odkroić zdrewniałe końcówki, łodyżki pokroić na 2 cm kawałki.
3W misce trzepaczką ubić jajka z mlekiem. Dodać ser, sól, pieprz i szparagi, dobrze wymieszać. Przełożyć do przygotowanego naczynia.
4Piec przez 20 minut, aż jajka się zetną. Wyjąć z piekarnika i odstawić na 5 minut. Następnie kroić i podawać.
Porcja dla:
4 osób