Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
480 min.
Całkowity czas:
1100 min.

Przedstawię wam przepis na suszoną wołowinę, przekazywany w mojej rodzinie od pokoleń. Tak, wiem, że ojczyzną beef jerky jest Ameryka, ale my w naszych stronach mamy równie ciekawy i przepyszny przepis na tę potrawę. Zapraszam do spróbowania.

Składniki:

  • 1 kg wołowiny z udźca
  • 2 łyżki lubczyku
  • 1 łyżka kminku
  • 2 łyżki miodu
  • 1 główka czosnku
  • 3 łyżki papryki słodkiej

Przygotowanie:

1Wołowinę przytnij w paski max 1/2 cm (tak takie) grubości (warto ją zmrozić, będzie się lepiej kroiła), najlepiej wzdłuż włókien!!

2Składniki marynaty wymieszaj i dokładnie wymieszaj z mięsem, ugniatając i wciskając w mięso. Zostaw na noc.

3Po nocy wyjmij z marynaty i umyj pod zimną wodą.

4Następnie ułóż na papierze w piekarniku rozgrzanym do temp. 65 stopni C (z termoobiegiem) i posyp posypką z jednej strony. Susz ok 7-8 godz.

Porcja dla:

20 osób