Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
480 min.
480 min.
Całkowity czas:
1100 min.
1100 min.
Przedstawię wam przepis na suszoną wołowinę, przekazywany w mojej rodzinie od pokoleń. Tak, wiem, że ojczyzną beef jerky jest Ameryka, ale my w naszych stronach mamy równie ciekawy i przepyszny przepis na tę potrawę. Zapraszam do spróbowania.
Składniki:
- 1 kg wołowiny z udźca
- 2 łyżki lubczyku
- 1 łyżka kminku
- 2 łyżki miodu
- 1 główka czosnku
- 3 łyżki papryki słodkiej
Przygotowanie:
1Wołowinę przytnij w paski max 1/2 cm (tak takie) grubości (warto ją zmrozić, będzie się lepiej kroiła), najlepiej wzdłuż włókien!!
2Składniki marynaty wymieszaj i dokładnie wymieszaj z mięsem, ugniatając i wciskając w mięso. Zostaw na noc.
3Po nocy wyjmij z marynaty i umyj pod zimną wodą.
4Następnie ułóż na papierze w piekarniku rozgrzanym do temp. 65 stopni C (z termoobiegiem) i posyp posypką z jednej strony. Susz ok 7-8 godz.
Porcja dla:
20 osób