Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
15 min.
15 min.
Całkowity czas:
30 min.
30 min.
Proste i smaczne bitki, które można przygotować z polędwicy, mięsa szynkowego lub łopatki. Polecam z ziemniakami.
Składniki:
- 1 kg chudego mięsa wieprzowego lub wołowego
- sól i pieprz do smaku
- mąka do obtoczenia
- olej do smażenia
Przygotowanie:
1Mięso pokroić w równe plastry o grubości 2 cm. Każdy plaster lekko rozbić z obu stron nożem z ząbkami (Nie bić tłuczkiem do mięsa!). Polędwicę należy uderzać bardzo delikatnie!
2Każdy plaster natrzeć solą tylko z jednej strony, posypać pieprzem według upodobania i obtoczyć w mące.
3Na patelni rozgrzać olej i smażyć najpierw posoloną stronę kotletów na złoto. Odwrócić, posolić i smażyć na złoty kolor.
Porcja dla:
6 osób