Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
30 min.

Proste i smaczne bitki, które można przygotować z polędwicy, mięsa szynkowego lub łopatki. Polecam z ziemniakami.

Składniki:

  • 1 kg chudego mięsa wieprzowego lub wołowego
  • sól i pieprz do smaku
  • mąka do obtoczenia
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

1Mięso pokroić w równe plastry o grubości 2 cm. Każdy plaster lekko rozbić z obu stron nożem z ząbkami (Nie bić tłuczkiem do mięsa!). Polędwicę należy uderzać bardzo delikatnie!

2Każdy plaster natrzeć solą tylko z jednej strony, posypać pieprzem według upodobania i obtoczyć w mące.

3Na patelni rozgrzać olej i smażyć najpierw posoloną stronę kotletów na złoto. Odwrócić, posolić i smażyć na złoty kolor.

Porcja dla:

6 osób