Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
60 min.

Ciemnozielona soczewica puy, uważana przez wiele osób za najsmaczniejszą odmianę soczewicy, gotuje się krócej niż inne. Można ją podać ze świeżymi przegrzebkami doprawionymi odrobiną curry, a także z ryżem lub pieczywem.

Składniki:

  • 200 g soczewicy puy
  • 400 ml wrzątku lub wywaru
  • 1 mała marchewka, posiekana
  • ½ małego kopru włoskiego, pokrojonego w cienkie plasterki
  • 1 szalotka, pokrojona w krążki
  • 1 łyżeczka łagodnego curry w proszku

Przygotowanie:

1Zalać soczewicę w rondlu wrzącą wodą lub wywarem. Dodać marchewkę, koper włoski oraz szalotkę. Doprowadzić ponownie do wrzenia, przykryć i gotować na małym ogniu przez 12–15 minut, aż soczewica zmięknie i wchłonie większość płynu. Odlać soczewicę, pozostawiając w niej odrobinę płynu.

2Nasypać na talerz curry i nieco drobnej soli morskiej. Obtoczyć lekko przegrzebki w tej mieszaninie.

3Doprawić soczewicę solą i pieprzem. Wymieszać z połową oliwy. Dodać skórkę i sok z cytryny oraz natkę pietruszki. Rozdzielić na 4 podgrzane talerze i posypać listkami zielonych warzyw.

4Rozgrzać resztę oliwy na dużej patelni teflonowej. Ułożyć na niej przegrzebki wzdłuż krawędzi. Smażyć przez 1–2 minuty, przewrócić na drugą stronę w tej samej kolejności, w jakiej były układane na patelni (by usmażyły się równomiernie) i smażyć jeszcze minutę. Natychmiast wyjąć z patelni i ułożyć na soczewicy.

Porcja dla:

4 osób