Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
40 min.
40 min.
Całkowity czas:
60 min.
60 min.
Szybkie danie, które będzie wspaniałą kolacją dla miłośników owoców morza. W zimie można podać na gorąco z ziemniakami, a w lecie z lekką sałatką.
Składniki:
- 1 jajko
- 50 g startego parmezanu
- 50 g bułki tartej
- 2 puszki tuńczyka, odsączonego z zalewy
- 1/2 ząbka czosnku, posiekanego
Przygotowanie:
1Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C.
2W misce wymieszać jajka z serem, bułką tartą, tuńczykiem, czosnkiem i pietruszką. Doprawić solą i pieprzem.
3Mątwy umyć i oczyścić. Napełnić masą z tuńczykiem. Duże naczynie żaroodporne nasmarować oliwą i ułożyć w nim nafaszerowane mątwy.
4Piec mątwy przez 10 minut, a następnie polać winem i piec przez kolejne 20-30 minut.
Porcja dla:
4 osób