Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
60 min.

Szybkie danie, które będzie wspaniałą kolacją dla miłośników owoców morza. W zimie można podać na gorąco z ziemniakami, a w lecie z lekką sałatką.

Składniki:

  • 1 jajko
  • 50 g startego parmezanu
  • 50 g bułki tartej
  • 2 puszki tuńczyka, odsączonego z zalewy
  • 1/2 ząbka czosnku, posiekanego

Przygotowanie:

1Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C.

2W misce wymieszać jajka z serem, bułką tartą, tuńczykiem, czosnkiem i pietruszką. Doprawić solą i pieprzem.

3Mątwy umyć i oczyścić. Napełnić masą z tuńczykiem. Duże naczynie żaroodporne nasmarować oliwą i ułożyć w nim nafaszerowane mątwy.

4Piec mątwy przez 10 minut, a następnie polać winem i piec przez kolejne 20-30 minut.

Porcja dla:

4 osób