Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
30 min.

Pyszne danie z kuchni włoskiej – kluski gnocchi kupuję czasem gotowe, ale jeśli mam czas to lubię je przygotować samodzielnie.

Składniki:

  • 400 g dojrzałych pomidorów
  • 1½ łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku, wyciśnięte
  • 6 cebulek dymek, pokrojonych w cienkie plasterki
  • ½ łyżeczki drobnego cukru
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego

Przygotowanie:

1Pomidory sparzyć wrzątkiem, opłukać zimną wodą i obrać ze skórki. Przekroić na ćwiartki i usunąć nasiona. Posiekać.

2Rozgrzać w rondlu łyżkę oliwy i wrzucić czosnek oraz cebulkę dymkę. Smażyć na małym ogniu przez 2–3 minuty, aż zmiękną. Posypać cukrem i skropić octem balsamicznym. Wrzucić pomidory i świeże zioła. Gotować przez 10 minut, aż zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem, dodać pesto i wymieszać.

3Kiedy sos jest prawie gotowy, w dużym garnku zagotować wodę. Dodać resztę oliwy i wrzucić gnocchi. Gotować na małym ogniu przez 2–3 minuty lub zgodnie z przepisem na opakowaniu. Zamieszać 1–2 razy w czasie gotowania. Gnocchi są gotowe, gdy wypływają na powierzchnię. Odsączyć, dodać do sosu. Nałożyć na podgrzane talerze i posypać parmezanem i ewentualnie orzeszkami.

Porcja dla:

4 osób