15 min.
15 min.
30 min.
Pyszne danie z kuchni włoskiej – kluski gnocchi kupuję czasem gotowe, ale jeśli mam czas to lubię je przygotować samodzielnie.
Składniki:
- 400 g dojrzałych pomidorów
- 1½ łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku, wyciśnięte
- 6 cebulek dymek, pokrojonych w cienkie plasterki
- ½ łyżeczki drobnego cukru
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
Przygotowanie:
1Pomidory sparzyć wrzątkiem, opłukać zimną wodą i obrać ze skórki. Przekroić na ćwiartki i usunąć nasiona. Posiekać.
2Rozgrzać w rondlu łyżkę oliwy i wrzucić czosnek oraz cebulkę dymkę. Smażyć na małym ogniu przez 2–3 minuty, aż zmiękną. Posypać cukrem i skropić octem balsamicznym. Wrzucić pomidory i świeże zioła. Gotować przez 10 minut, aż zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem, dodać pesto i wymieszać.
3Kiedy sos jest prawie gotowy, w dużym garnku zagotować wodę. Dodać resztę oliwy i wrzucić gnocchi. Gotować na małym ogniu przez 2–3 minuty lub zgodnie z przepisem na opakowaniu. Zamieszać 1–2 razy w czasie gotowania. Gnocchi są gotowe, gdy wypływają na powierzchnię. Odsączyć, dodać do sosu. Nałożyć na podgrzane talerze i posypać parmezanem i ewentualnie orzeszkami.
Porcja dla:
4 osób