Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
35 min.
35 min.
Całkowity czas:
50 min.
50 min.
Wspaniały posiłek dla miłośników owoców morza. Małże duszone w czerwonym winie z dodatkiem papryki i cebuli, podawane z ryżem.
Składniki:
- 1,5 szklanki ryżu
- 500 g małży
- 2 czerwone papryki
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- 1 szklanka wytrawnego czerwonego wina
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1Ryż ugotować do miękkości.
2Małże umyć. Paprykę pokroić w paski, a cebulę w piórka.
3Zeszklić cebulę na maśle. Dodać paprykę i smażyć jeszcze przez 3-4 minuty.
4Dodać wino i zagotować. Dodać małże, przykryć i dusić przez 5 minut. Na końcu dodać czosnek, sól i pieprz.
5Dodać ryż, wymieszać i gotować jeszcze przez 2 minuty. Podawać.
Porcja dla:
4 osób