Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
35 min.
Całkowity czas:
50 min.

Wspaniały posiłek dla miłośników owoców morza. Małże duszone w czerwonym winie z dodatkiem papryki i cebuli, podawane z ryżem.

Składniki:

  • 1,5 szklanki ryżu
  • 500 g małży
  • 2 czerwone papryki
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • 1 szklanka wytrawnego czerwonego wina
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1Ryż ugotować do miękkości.

2Małże umyć. Paprykę pokroić w paski, a cebulę w piórka.

3Zeszklić cebulę na maśle. Dodać paprykę i smażyć jeszcze przez 3-4 minuty.

4Dodać wino i zagotować. Dodać małże, przykryć i dusić przez 5 minut. Na końcu dodać czosnek, sól i pieprz.

5Dodać ryż, wymieszać i gotować jeszcze przez 2 minuty. Podawać.

Porcja dla:

4 osób