Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
10 min.
Całkowity czas:
25 min.

Szybkie i smaczne danie dla miłośników owoców morza. Nie wolno przegotować kalmarów bo będą jak guma! 3-4 minuty wystarczą aby były gotowe!

Składniki:

  • 500 g kalmarów
  • 2 łyżki mąki
  • 3 pomidory
  • 2 łyżki masła
  • 1 pęczek cebulki dymki
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę

Przygotowanie:

1Kalmary opłukać, osuszyć i pokroić w krążki. Oprószyć mąką.

2Pomidory pokroić w kliny i smażyć na maśle na dużej patelni przez 2-3 minuty.

3Cebulę posiekać i dodać do pomidorów, smażyć przez minutę, delikatnie mieszając, aby pomidory zachowały swój kształt. Doprawić solą i pieprzem.

4Na patelnię dodać oliwę i kalmary. Smażyć przez 3-4 minuty na średnim ogniu.

5Dodać czosnek i podawać.

Porcja dla:

4 osób