Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
10 min.
10 min.
Całkowity czas:
25 min.
25 min.
Szybkie i smaczne danie dla miłośników owoców morza. Nie wolno przegotować kalmarów bo będą jak guma! 3-4 minuty wystarczą aby były gotowe!
Składniki:
- 500 g kalmarów
- 2 łyżki mąki
- 3 pomidory
- 2 łyżki masła
- 1 pęczek cebulki dymki
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę
Przygotowanie:
1Kalmary opłukać, osuszyć i pokroić w krążki. Oprószyć mąką.
2Pomidory pokroić w kliny i smażyć na maśle na dużej patelni przez 2-3 minuty.
3Cebulę posiekać i dodać do pomidorów, smażyć przez minutę, delikatnie mieszając, aby pomidory zachowały swój kształt. Doprawić solą i pieprzem.
4Na patelnię dodać oliwę i kalmary. Smażyć przez 3-4 minuty na średnim ogniu.
5Dodać czosnek i podawać.
Porcja dla:
4 osób