Czas przygotowania:
02 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
22 min.

Potrawa bajecznie prosta by się wydawało, ale zadziwiła mnie sąsiadka spotkana w warzywniaku, która widząc, że kupuję woreczek z bobem spytała: „A jak się to przyrządza?”… Bób gotuję się tak:

Składniki:

  • 500 g bobu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 pęczek koperku
  • 3 łyżki masła

Przygotowanie:

1Bób wypłukać i wrzucić na gotującą się, osoloną wodę. Dodać wypłukany pęczek koperku.

2Gotować pod przykryciem na niewielkim ogniu przez ok. 20 minut, do miękkości bobu.

3Można roztopić masło i polać nim bób na talerzu, ale wystarczy go jedynie posolić i zjeść ze smakiem.

Porcja dla:

6 osób